На розгляді у Комітеті Верховної Ради України з питань бюджету знаходяться розроблені Асоціацією міст України спільно з групою народних депутатів законопроекти, що пропонують збільшити частку зарахування ПДФО до бюджетів громад із 60 до 65 відсотків.

Це проєкти законів України від 15.02.2021 №5066 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо подальшого зміцнення фінансової спроможності громад» та від 04.03.2021 №5066-1 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо збільшення відсотку зарахування податку на доходи фізичних осіб до бюджетів місцевого самоврядування».

Законопроєктами пропонується збільшити, починаючи із 2022 року, відсоток зарахування ПДФО до доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад із 60 до 65 відсотків. Законопроект №5066 передбачає таке збільшення для бюджетів громад за рахунок відповідного зменшення відсотка зарахування податку до державного бюджету, а законопроект №5066-1 – за рахунок відповідного зменшення відсотка зарахування податку до обласних бюджетів.

«Здається, що 5% – це небагато, але для територіальних громад України це складатиме 11 мільярдів гривень.  Для громад Черкащини – це можливість додатково отримати понад 450 млн. грн. Це сума, яка допоможе громадам швидше і оперативніше реагувати на виклики, перед якими вони стоять. Для місцевого самоврядування збільшення відсотку зарахування ПДФО на 5% дозволить частково компенсувати видатки, перекладені державою на органи місцевого самоврядування, а саме: на утримання закладів профтехосвіти; фінансування державних соціальних гарантій; виплату заробітної плати непедагогічним працівникам закладів середньої освіти, утримання таких закладів, забезпечення навчального процесу; фінансування комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я», – говорить Анатолій Бондаренко, голова Черкаської міської територіальної громади, голова Черкаського регіонального відділення Асоціації міст України.

Асоціація міст України відзначає, що законопроекти №5066 та №5066-1 спрямовані на досягнення однієї цілі – посилення фінансової спроможності територіальних громад та зміцнення матеріально-фінансової бази місцевого самоврядування.

Від admin

Коментарі закриті.