Про те, які тенденції відбуваються на ринку праці Черкащини в період карантину та як обласна служба зайнятості сприяє працевлаштуванню населення, прокоментувала заступниця директора Черкаського обласного центру зайнятості Марина Сорокіна.

Вона повідомила, що наразі усі центри зайнятості області та філії Черкаського обласного центру зайнятості відновили особистий прийом громадян. Проте, зважаючи на епідемічну ситуацію в місті чи районі, сервісні установи можуть, тимчасово, переходити на дистанційну форму роботи.

За словами Марини Сорокіної, «карантинний ринок праці» Черкащини має свої особливості.

«З початку впровадження карантину кількість безробітних різнилася і за останніми оперативними даними складала 22,1 тис. осіб, що майже на третину більше, ніж за аналогічний період минулого року. Водночас, після впровадження карантинних обмежень до обласної служби зайнятості надійшло 19,7 тис. вакансій. Незважаючи на введення карантинних заходів, працевлаштування безробітних продовжується. Так, за термін дії карантину за сприяння служби зайнятості роботу отримали 10 790 безробітних громадян».

Серед зареєстрованих безробітних переважають робітники з обслуговування, експлуатації та устаткування машин, працівники галузей торгівлі та послуг, працівники найпростіших професій. Водночас, найбільш затребуваними вакансіями є: трактористи, водії автотранспортних засобів, дорожні робітники, менеджери, медичні працівники, агрономи, електрогазозварники та ін.

Поруч зі сталими вимогами до претендентів на роботу, працедавці звертають увагу на готовність до навчання, перенавчання. Важливими є також володіння критичним мисленням, медіа-грамотність, креативність та  уміння швидко приймати рішення.

Щодо розміру заробітної плати у вакансіях, то слід відмітити, що збільшилася частка вакансій із заробітною платою від мінімального до середнього розміру та становить 60% від загальної кількості. На початку листопаду середній розмір заробітної плати у заявлених вакансіях становив 5, 928 грн.

Також Марина Сорокіна наголосила, що впроваджені в період карантину нововведення, спрямовані на посилення соціального захисту безробітних громадян. Так, наприклад, розмір виплат для осіб, які отримують мінімальну допомогу по безробіттю без урахування заробітної плати та страхового стажу, на період карантину підвищено з 650 грн до 1 000 грн. Суттєвим є те, що відповідно до законодавства, громадяни, які були звільнені з останнього місця роботи в період карантину (починаючи з 12.03.2020) за власним бажанням і зареєструвалися в службі зайнятості, отримуватимуть допомогу по безробіттю з першого дня набуття статусу безробітного. Тобто, на період карантину правило про відкладення виплати допомоги по безробіттю для звільнених за власним бажанням, застосовуватися не буде.

Від admin

Коментарі закриті.