На Черкащині активізувався такий собі Чустрак Дмитро Вячеславович – начальник відділу представництва інтересів громадянина або держави в суді та при виконанні судових рішень прокуратури Черкаської області. Про це інформує Lenta.UA 

Будучи прокурором старої формації тихенько відсиджувався до проходження переатестації, однак, недовго. Не встиг пройти переатестацію, як вже всім розповідає, що вже «домовився» про посаду заступника Прокурора Черкаської області.

При цьому свої слова підтверджує і ділами за давно «забутими» схемами дерибану, кришування, торгівлі правосуддям та збирає «данину» та ділить відкати з власників земельних ділянок за «вирішення питань».

Допомагає правосуддю – якій справі дати хід, а яку закрити – серед закритих Чустраком Д,В, кримінальних справ і проваджень, а також матеріалів перевірок: — кримінальні провадження № 12013250270000596 за ч.3 ст.365 КК України № 120132500270000697 за ознаками ч.3 т. 365 КК України за фактом перевищення службових повноважень службовими особами Червонослобідської сільської ради та Садового товариства «Дніпро» — дані кримінальні провадження стосувалися передачі у власність 83-х громадян земельних ділянок поруч із Дніпром. Дані земельні ділянки дуже цікавили Чустрака і в подальшому Черкаською міжрайонною екологічною прокуратурою відкривалося ще не одне кримінальне провадження. В ході слідства було встановлено, що винний працівник «Держземагенства» у Черкаській області Шапошник, з якого Чустрак взяв 10 тис. доларів США, а в зв’язку з тим, що причетний до злочину також був голова Червонослобідської сільської ради Котко, то Чустарку та ще декільком працівникам прокуратури Черкаської області дали 8-10 земельних ділянок, які знаходяться поруч із садовим товариством «Дніпро» (з боку Чигирина), в лісі над водою поруч з р. Дніпро. На кого саме вони оформленні — не відомо. Матеріали перевірок по незаконній передачі у власність та користування громадян, юридичних та фізичних осіб земельних ділянок вздовж прибережної захисної смуги Кременчуцького водосховища в Черкаському, Золотоніському та Канівському районах. Найбільша кількість закритих матеріалів перевірок по земельним ділянкам, які знаходяться поруч із селами Свидівок, Тубільці, Черкаського району, Прохорівка , Бобриця і Ліплява Канівського району, Бубнова Слобідка,Чапаєвка, Коробівка, Кедина Гора Золотоніського району.

Ця особа плідно вивчала інформацію про громадян і СПД які отримали земельні ділянки або здійснюють свою підприємницьку діяльність поблизу р.Дніпро і їх поодинці «викликали», погрожували їм кримінальними провадженнями, погрожували тим, що заберуть землю і вимагали від них кошти – суми складали по 5 і більше тис. доларів США – хто не був згідний підпадав під його тиск.

Значна увага з метою отримання регулярних «відкатів» приділялась суб’єктам господарської діяльності, через яких здійснюється відмивання коштів, в т.ч. бюджетних, так званні «прокладки», «ями», «фіктарі», фіктивні підприємства. Основна робота по встановленню таких суб’єктів, їх контрагентів, розрахункових рахунків, кола причетних до них осіб, схем відмивання коштів була проведена в 2013 р. Основними суб’єктами від яких отримуються «відкати» є ПП «Сфера -Пласт» і ПП «Мілколайф», які являються прокладками, фіктарями в основному у будівельній сфері. Так, в 2013 р. було відкрито відносно ПП «Сфера-Пласт» кримінальне провадження по факту незаконних перемог на тендерах і незаконному отриманню за цими тендерами державних замовлень на загальну суму більше 50 мільйонів. Крім провадження, також документування злочинної діяльності проводилось силами і засобами дозволеними ЗУ «Про ОРД». Приблизно в березні 2013 р. представниками ПП «Сфера-Пласт» було «вирішено питання» щодо завершення всіх перевірок, закриття кримінального провадження в зв’язку з відсутністю складу злочину — сума відкату складала 5 млн. грн.

У період часу з 2016 по 2017 рік на території Жашківського району діяла злочинна група, члени якої реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на придбання, зберігання, перевезення з метою збуту та збуту на території міста Жашків та Жашківського району, Черкаської області наркотичних засобів особливо небезпечного наркотичного засобу, обіг якого заборонено – канабіс та психотропної речовини, обіг якої обмежений – амфетамін.

Продаж амфетаміну, вирощування конопель, незаконне поводження зі зброєю, отримання хабарів працівниками поліції – Загарія Олександром Анатолійовичем та Починок Віталієм Миколайовичем за «кришування» цього злочинного наркобізнесу – це лише окремі епізоди злочинної діяльності по кримінальним справам №693/786/17, 693/790/19, 693/846/17, 693/845/17, №693/151/18 та інші.

Процесуальне керівництво досудових розслідувань та підтримання публічного обвинувачення в яких у Жашківському районному суді «здійснював» прокурор відділу прокуратури Черкаської області Чустрак Дмитро В’ячеславович.

На мою думку, під час досудового слідства та підтримання обвинувачення у суді Чустрак Д.В. діяв в особистих інтересах або в інтересах третіх осіб з використанням службового становища всупереч інтересам служби.

Вказане у повній мірі може пояснити прийняті ним процесуальні рішення по цим кримінальним справам, а саме:

  • направлення до суду обвинувальних актів, окремо по кожному фігуранту групи з метою сприяння наркоділкам отримати більш м’яке покарання без врахування обтяжуючих кваліфікуючих ознак вчиненого ними злочину;
  • укладення угод з наркоділками про визнання винуватості, згідно яких вони уникли заслуженого покарання і їх звільнено від відбування покарання з випробуванням на 3 (три) роки;
  • укладення угоди з наркоділком Тищуком Ігорем Володимировичем при тому, що Чустрак Д.В. достовірно знав про те, що Тищук Ігор Володимирович (справа №693/846/17) вже притягувався у 2013 році до кримінальної відповідальності, передбаченої ч. 2 ст. 307 КІ< України і виправлення та перевиховання цієї особи без відбування позбавлення волі не можливе;
  • подання безпідставного та протизаконного клопотання до Жашківського районного суду про звільнення цього ж Тищука Ігоря Володимировича від кримінальної відповідальності за вчинення злочину передбаченого ч. З ст. 369 КК України – закриття кримінальної справи щодо надання неправомірної вигоди їх «кришувальникам» – працівникам поліції
  • подання клопотань про звільнення від кримінальної відповідальності колишніх працівниками поліції – Загарія Олександра Анатолійовича та Починок Віталія Миколайовича.

Всі зазначені клопотання були задоволені, і як на завершення справи 27.09.2018 Маньківський районний суд Черкаської області по Справі №693/151/18 взагалі звільнив Загарію та Починка від кримінальної відповідальності та закрив провадження у кримінальній справі.

Отже, завдяки таким «зусиллям» цей прокурор настільки захистив інтереси держави, що злочинці і надалі будуть вчиняти злочини, бо люди, які займаються виготовленням та розповсюдженням наркотиків не замислюються про страшні наслідки, які вони своїми діями наносять суспільству, а особливо молодому поколінню, яке є найуразливішою категорією, і людське життя тут нічого не варте.

Щоб приховати свої статки у деклараціях вказав власниками 9 квартир, 1 земельної ділянки та вартісних автомобілів матір, дружину, неповнолітніх дітей. Майно Чустрак Д.В. реєструє на своїх близьких родичів, так у матері Чустрак Н.С. є квартира у м. Черкаси за адресою: вул. Гоголя, буд. 453, кв. 82 та у м. Черкаси, за адресою: м. Канів, вул. Героїв Дніпра буд.35 кв.163, яку отримала від Канівської центральної районної лікарні, як молодий спеціаліст, який тільки-но переїхав в м. Канів. Чустрак Д.В. спеціально прописався у гуртожитку за адресою: м. Черкаси, вул. В’ячеслава Чорновола, буд. 245, щоб стати на чергу та отримати квартиру від держави для поліпшення житлових умов.

Чустрак Д.В. користується квартирою, загальною площею 37, 59 м2 яку набув на праві користування разом із своєю донькою Чустрак Анною Дмитрівною у 29.09.2001  р. у ТОВ СП “РТС”. 14.04.2008 р. його дружина — Чустрак Віталіна Валеріївна набула на праві користування разом із своїм сином — Чустраком Іваном Дмитровичем квартиру у ТОВ СП “РТС”. За непідтвердженою інформацією сім’я Чустраків володіє чотирма квартирами в одному будинку, які належать ТОВ СП “РТС”. Саме цікаво, що свою діяльність ТОВ СП “РТС” (код ЄДРПОУ — 00451814) припинила, а саме була ліквідована ще у 01.12.2009 р. Дане підприємство було вирізано на металобрухт від чого Чустрак Д.В. отримав певні дивіденди. Незрозуміло також, чому дані квартири не були внесені в ліквідаційний й баланс ТОВ СП “РТС” при ліквідації підприємства ліквідатором — Панченко Романом Миколайовичем

Від admin

Коментарі закриті.