Останнім часом відбувається активізації заяв лідерів політичних партій щодо необхідності внесення змін до виборчого законодавства України стосовно місцевих виборів. Зокрема, в публічному просторі обговорюються питання поширення пропорційної системи виборів практично на всі громади, встановлення загальнонаціонального рейтингу партій для розподілу мандатів у місцеві ради, обмеження права на самовисування на посаду сільського, селищного, міського голови.

Свою думку щодо цього питання має і голова Кам’янської міської ради, член правління Асоціації міст України Володимир Тірон.

«Нове виборче законодавство обмежує конституційне право громадян бути обраним та ставить в залежність від членства в партії. Вважаю, що на місцевих виборах мажоритарна система є більш природною та ефективною. Адже це вибори до органів місцевого самоврядування, які жодного відношення до державних інститутів не мають. Люди обиратимуть кращого, сильнішого, того, кого знають і в кому впевнені. А запропонований розмір грошової застави для кандидатів у сільські, селищні, міські голови та депутатів місцевих рад призведе до того, що фактично балотуватися зможуть лише ті, у кого є гроші, а всім іншим – зась!», – переконаний Володимир Тірон.

Як інформує Лариса Булка, консультант з комунікацій Черкаського РВ АМУ, Голова Асоціації міст України Віталій Кличко звернувся до Голови Верховної Ради України, голів фракцій політичних партій та депутатських груп Верховної Ради України щодо ситуації, яка склалася навколо процесу підготовки до місцевих виборів та пропозицій змін до Виборчого кодексу України,

 У зверненні наголошується на неприпустимості закритого процесу обговорення змін до Виборчого кодексу України в частині місцевих виборів та необхідності залучення до обговорення усіх зацікавлених осіб, зокрема, Асоціації міст України. Щодо змін до Виборчого кодексу України, які планується внести, Голова АМУ наголошує, що пропозиції по встановленню будь-якого загальнонаціонального рейтингу партій, від якого буде залежати їх право на розподіл депутатських мандатів до місцевих рад, є антиконституційним та обмежує виборче право. Також є неприпустимою пропозиція запровадити пропорційну виборчу систему для виборів депутатів місцевих рад (сільських, селищних, міських) з кількістю виборців у громадах 90 тисяч і менше.

Асоціація міст України висловлює сподівання, що народні депутати не будуть запроваджувати додаткових виборчих бар’єрів на місцевих виборах 2020 року як для політичних партій, так і для самовисуванців.

 

Від admin

Коментарі закриті.