Як повідомляють у Черкаському регіональному відділенні Асоціації міст України, Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)»(законопроєкт №3220) несе величезну загрозу для бюджетів територіальних громад, через що голова Асоціації міст України Віталій Кличко звернувся ще напередодні, 17 березня, до Володимира Зеленського з проханням не підписувати його, повідомляють на сайті Асоціації міст Україні.

– Закон звільняє громадян від штрафів і пені за прострочення виплат за споживчими кредитами з 1 березня по 30 квітня і вводить допомогу для тих, хто захворів і перебуває в самоізоляції – Фонд соціального страхування буде виплачувати працівникам, які перебувають на обсервації під наглядом медиків, 50% заробітної плати.

– Бізнес звільнений від штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, вчинені в період з 1 березня по 31 травня 2020 року.

Як пояснили в Державній податковій службі, таке звільнення не торкнеться правил нарахування, декларування, сплати ПДВ, акцизного податку та орендної плати, а також порушення правил обліку, виробництва та обігу палива або спирту етилового на акцизних складах, які застосовуються на загальних підставах, відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу.

– З 1 березня по 30 квітня не будуть нараховуватися штрафи за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, а також несвоєчасне подання звітності по ЄСВ за вказаний період.

– За період з 1 березня по 31 травня платникам податків не нараховуватиметься пеня, а для платників єдиного внеску–- за період 1 березня по 30 квітня.

– Законом встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок з 18 березня по 31 травня (крім перевірок, що стосуються бюджетного відшкодування). Перевірки, які були розпочаті до 18 березня і не були завершені, будуть тимчасово припинені. Документальні перевірки по ЄСВ припиняються на період з 18 березня по 18 травня.

– Продовжено до 1 липня 2020 року термін подачі річної декларації про майновий стан і доходи. Суму податкового зобов’язання, які платниками визначені до сплати, необхідно буде оплатити до 1 жовтня.

– Не нараховується і не сплачується в період з 1 березня року по 30 квітня 2020 плата за землю і земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, і використовуються ними в господарській діяльності.

– При цьому платники плати за землю (крім фізичних осіб) мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій можуть відобразити зміни податкового зобов’язання зі сплати плати за землю за відповідні місяці, – пояснили в Податковій службі.

– Звільнені від сплати податку з 1 березня по 30 квітня об’єкти нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, які не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

– За періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня, звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску “за себе” фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування, члени фермерських господарств та особи , які займаються незалежною професійною діяльністю.

– Впровадження застосування програмних РРО законом відкладається до 1 серпня 2020 року, зокрема, розширення застосування РРО для окремих видів діяльності – до 1 січня 2021 року до 1 квітня 2021 року відкладається введення обов’язкового використання РРО для всіх платників єдиного податку другої – четвертої груп (аналіз здійснено журналістами «Бізнес-Цензор»).

Експерти Асоціації міст України наголошують: введення в дію цього закону призведе до колапсу всієї країни через вилучення з бюджетів територіальних громад 13% їх загальних доходів.

Від місцевих податків звільняється і надприбутковий бізнес, і підприємства, що продовжують працювати в повному обсязі.
Міста, селища, села, ОТГ, що сьогодні виділяють сотні мільйонів гривень на боротьбу з пандемією (підвищені зарплати медикам, закупівля ліків, масок, тестів, обладнання) – завтра через Закон № 3220 не матимуть ресурсів на це! Більше того: вони не зможуть виплачувати навіть мінімальні зарплати медикам, вчителям, соціальним працівникам, вихователям, працівникам транспорту та ЖКГ!

Саме тому Асоціація міст України просила Президента України забезпечити термінове доопрацювання цього Закону ще до його підписання, з урахуванням наступних пропозицій:

► запровадити більш дієві компенсатори для бізнесу за рахунок джерел державного бюджету: ПДВ, податку на прибуток, акцизів;

► передбачити розстрочку по сплаті за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а не введення заборони нарахування по цих місцевих податках;

► дозволити органам місцевого самоврядування встановлювати пільги зі сплати місцевих податків та зборів посеред бюджетного року без застосування регуляторних процедур;

► запровадити механізми компенсації втрат доходів місцевих бюджетів відповідно до статті 142 Конституції України, частини 1 статті 27 Бюджетного кодексу України.

Від admin

Коментарі закриті.