Щорічно у Черкаській області реєструють майже 6 тисяч нових випадків захворювання на рак, в стаціонар госпіталізують близько 14 тис. пацієнтів. На диспансерному обліку перебуває більш, як 40 тисяч онкохворих. Кількість відвідувань у диспансерно-поліклінічне відділення становить понад 60 тис в рік. 2 роки тому тут створили Центр паліативної та хоспісної допомоги. Роботу Центру високо оцінили у НСЗУ.

Віктор Парамонов, директор КНП «Черкаський обласний онкологічний диспансер Черкаської обласної ради», прагнув створити центр паліативної та хоспісної допомоги більше 20 років.

– Наш заклад лікує онкологічні та гематологічні захворювання у дорослих та дітей, – розповідає Віктор Володимирович. – 60% пацієнтів виліковуються. Але що робити з тими, кому медицина не може допомогти? Як зробити життя людини гідним до останнього подиху? Ми постійно ставим собі ці питання. При підтримці обласної влади, 2 роки тому, на базі нашого медичного закладу врешті решт відкрили перший в області центр паліативної  допомоги на базі колишнього корпусу дитячого санаторію, що знаходиться поруч з нашим медичним закладом.

Тут створені необхідні умови для перебування 25 пацієнтів, які потребують допомоги на термінальній стадії захворювання. Пацієнти центру мають можливість отримати усі складові паліативної допомоги – медичну, духовну та соціальну. Знеболення, вільний доступ до реалізації права людини жити без болю – одне з головних досягнень нашого центру. Лише опіоїдів  всіх видів заклад закупив на більше ніж 2,5 млн грн за кошти обласного бюджету. Центр має широкий асортимент сильних опіоїдів для лікування стійкого та хронічного болю, що відповідає світовим стандартам: таблетовані та ін`єкційні форми, дитячи сиропи морфіну, трансдермальні терапевтичні системи з фентанілом (так звані «знеболюючі пластирі»).

За допомогою партнерів з баварської діаспори, хасидської благодійної організації всі палати косметично відремонтовані, проведена заміна вікон та дверей, встановлені кондиціонери, радіатори, функціональні ліжка-трансформери. Для дітей додатково обладнано дві одномісні дитячі палати, на одного маленького пацієнта, його батьків та близьких родичів. До європейських стандартів безбар’єрності приведені усі палати, в яких з пацієнтами можуть перебувати разом близькими людьми та навіть домашніми улюбленцями.

– Ідея поєднання таких видів медичної допомоги є розумною, – впевнений Віктор Парамонов, – наш онкодиспансер має всі умови для надання паліативної допомоги та забезпечення роботи такого центру. Центр паліативної та хоспісної допомоги зараз інтегрований в структуру онкологічного диспансеру, має доступ до господарських служб, харчоблоку, транспорту та усіх підрозділів нашого закладу, від діагностичних потужностей до професійних лікарів-онкологів.

Мультидисциплінарна команда центру паліативної допомоги – 3 лікарі паліативної допомоги, 8 медичних сестер, 11 молодших медсестер по догляду за хворими, медичний капелан, психолог, соціальний працівник, волонтери. Середня заробітна плата лікаря складає 6200 грн, медичної сестри 7200 грн (з нічними чергуваннями), молодшої медичної сестри по догляду за хворими – 5220 грн. Заробітна плата забезпечується коштами обласного бюджету. Річний бюджет центру паліативної допомоги – 3,6 млн. грн.

– У  паліативному центрі часто необхідна епізодична спеціалізована допомога – бронхоскопії, малі хірургічні втручання (плевральні пункції, тощо) респіраторна підтримка, що  швидко та професійно виконується профільними спеціалістами онкологічного диспансеру. Ми маємо все необхідне для надання професійної медичної підтримки пацієнтам паліативного відділення. У диспансері  цілодобово чергують лікар хірург-онколог та лікар анестезіолог, які можуть прийти на допомогу нашим хворим.  Весь персонал центру паліативної допомоги постійно підвищує свій професійний рівень, навчаючись як в Україні так і за кордоном. Завідувач центру паліативної допомоги Максим Босенко має міжнародні сертифікати тренера-викладача з паліативної допомоги дорослим та дітям, які він отримав після навчання у США та Європі.

Пацієнти центру мають обмежений прогноз на життя, обґрунтований та доведений. Колектив не в змозі змінити прогноз, але може змінити кожен день життя пацієнтів, зробити його максимально повноцінним і комфортним, дати можливість не втратити почуття гідності, до останнього дня не відчуваючи важких симптомів хвороби.

Вже організований цілодобовий колл-центр для консультації родин, які опікуються близькими вдома. Проводиться навчання близьких родичів та опікунів наших хворих з питань догляду за хворими вдома. За допомогою волонтерських та громадських організацій у закладі створена можливість давати в прокат кисневі концентратори, протипролежневі матраци, функціональні ліжка, предмети для догляду.

– Ми розробили проект вартістю 20 млн грн на реконструкцію та капітальний ремонт будівлі центру, створення клінічного організаційно-методичного центру та навчального центру з надання паліативної допомоги. Проект поданий на конкурс Міністерства регіонального розвитку, – говорить Віктор Парамонов. – А поки що створюємо осередки в різних районах області. Навчаємо лікарів та медичних працівників первинної ланки, медичний та немедичний персонал хоспісів соціальної служби. Збираємо інвентар, необхідне оснащення для надання допомоги вдома. Накопичуємо знання, як юридично та морально допомагати родині після смерті пацієнта. Співпрацюємо з усіма громадськими та релігійними організаціями. Всі наші послуги є безоплатними.

Ми готуємось до укладення договору з НСЗУ на надання як стаціонарної, так і виїзної паліативної допомоги з 2020 року. З 1 січня 2020 року починає свою роботу виїзна служба паліативної допомоги. За попередніми підрахунками протягом року в області її потребують 12-14 тис. дорослих та 200-300 дітей, – говорить Віктор Парамонов. – Вперше в Україні на державному рівні буде виділено більше 340 млн грн на оплату послуг паліативної допомоги. Це важливий крок до розвитку цього напрямку в медичній галузі країни, що важко переоцінити. Якісна паліативна допомога дороговартісна, але це є потужний тест суспільства на гуманістичні цінності та право називати себе цивілізованим суспільством, тест на людяність.

Від admin

Коментарі закриті.