У ДП «Смілянський лісгосп» впевнено впроваджують у виробництво новітні технології, пише Економіка сьогодення.

Як інформують у пресцентр ДП «Смілянський лісгосп», відтепер безпомилково, чітко та швидко працює ланка по відводу і таксації лісів з електронною системою GNSS-знімання контурів ділянок та побудови планів-схем. Ця система представляє собою антену для прийому сигналу, GNSS -приймач та програму  ArPad 8 для обробки отриманих даних. Карта місцевості завантажується у пам’ять пристрою. Після цього за допомогою сигналу про місцезнаходження спеціаліста з приладом отримуються та опрацьовуються координати меж  ділянки. Після збору необхідної інформації дані з пристрою можна скинути на комп’ютер через  USB-кабель, зв’язок Wi-Fi. Пристрій безперебійно працює за будь-якої пори року, невибагливий до спеки чи морозу, не боїться вологи.

До речі, пристрій одразу опрацьовує отримані дані із супутника і може видати площу потрібної ділянки, що значно економить час.

Смілянський лісгосп – одне із перших  лісогосподарських підприємств області, яке придбало подібну GPS-систему. Донедавна відвід лісосік традиційно виконували за допомогою бусолі. Щоб зробити ділянку, потрібно було виставити бусоль на рівень, прив’язатися до квартальної мережі, визначити азимут (румб), прорубати коридор у заданому напрямку, щоб по прямій, а це може бути  100 і більше метрів, через приціл бусолі було видно іншу точку. Таким чином, одна людина рубає, двоє тягнуть мірну стрічку, ще один працівник на бусолі записує отримані дані. А щоб позначити на карті 200 метрів дороги, то і по 30 точок доводилося робити. До того ж, якість таких зйомок була занизькою, похибка становила до кількох метрів.

Сьогодні бусоль для смілянських лісівників – вже минуле століття. Тепер роботу, що раніше виконували  кілька осіб протягом 2-5 днів, зараз за день зробить одна людина.

GNSS -приймач буде використовуватися для прокладання і картографування лісових доріг, для складення планів ділянок під рубки формування і оздоровлення лісів. Це обладнання дає мінімальну похибку при відводі лісосік, страхує працівників від помилок, економить час та значно полегшує роботу.

Окрім того, для вимірювання дерев та інвентаризації лісу смілянські лісівники використовують електронну мірну вилку. Це сучасний інструмент для таксації лісу по формі і за принципом роботи схожий на свого дерев’яного попередника, але містить знімний контролер-накопичувач з дисплеєм та необхідними кнопками. Комп’ютер автоматично зберігає в пам’яті діаметр стовбура з точністю до сантиметра. Працівнику ж треба лише виміряти  дерево і записати породу і тип (ділова, напівділова чи дрова). Цей електронний прилад має вбудований  USB-порт, через який передається інформація на комп’ютер для подальшої обробки, всі необхідні обчислення здійснюються спеціальною програмою, яка обраховує матеріально-грошову оцінку лісосіки.

Ще одним важливим інструментом при відводі необхідних ділянок, що застосовується на підприємстві,  є лазерний далекомір для вимірювання відстані – лише одне натискання кнопки і пристрій розраховує відстань на дистанціях від 5 до 1372 метрів з максимальною похибкою  – 1 м.

Від admin

Коментарі закриті.