Громадський діяч Євгеній Глєбов для Економіка сьогодення прокоментував ситуацію щодо екологічної акції “День без поліетилену”, яка відбулася вчора, 3 липня.

«Товариство, вчора в рамках Міжнародного дня відмови від поліетиленових пакетів по всій території країни проходила загальноукраїнська акція “День без поліетилену”. Шкода, що більшість українців готові відмовитись від поліетилену лише або в день акції, або взагалі не вбачають у цьому потреби.

Вважаю, що громадяни мають взяти собі за звичку робити це щоденно, аби покращити екологічну ситуацію, а уряду України прийняти закон,  аби приєднатись до тих 40 країн світу, які заявили про повну або часткову відмову від пластику. Наразі, в Україні такого закону немає, але перші кроки вже зроблені (не так давно було зареєстровано законопроект про зменшення кількості пластикових пакетів в цивільному обігу №9507 від 28.01.2019, який передбачає заборону реалізації поліетиленових пакетів з товщиною стінки до 50 мікрон з 1 січня 2022 року). Сподіваюсь на те, що новий Уряд та Президент переглянуть своє ставлення до проблеми і таки підтримають закон тому, що це чи не єдиний шлях вирішення екологічної проблеми в країні та світі. А поки влада буде вирішувати питання, чи забороняти поліетилен чи ні, ми маємо на місцевому рівні самостійно взяти на себе відповідальність і сказати поліетилену НІ.

Друзі, відмовляйтеся від пакету на касі, користуйтесь екоторбинками, не використовуйте пакети для тих продуктів, які мають і так власну захисну плівку. Повірте, це не так вже і важко. Між іншим, на сайті міськради зареєстровано петицію http://rada.ck.ua/petitions/web/873 , аби заборонити в крамницях та супермаркетах міста Черкаси використання поліетиленових пакетів. Прошу підтримати!

І на останок трохи невтішної статистики:  в Україні щорічно середньостатистична людина використовує більше 500 одноразових поліетиленових пакетів, в той час як у Німеччині це значення не перевищує 45. У середньому одна українська сім’я використовує 15 пакетів за один похід до супермаркету. І лише від 1% до 3% пакетів піддаються вторинній переробці по всьому світу», – зауважив Євгеній Глєбов, громадський діяч, лідер громадської спілки «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій».

Від admin

Коментарі закриті.