Проблеми медичної галузі Черкас обговорили у Черкаській міській раді під час наради, яку провели міський голова Анатолій Бондаренко і його заступник Ігор Волошин із головними лікарями медзакладів міста.

Серед основних проблем, які озвучили медики – велика плинність кадрів, особливо медсестер. Значний відсоток персоналу вже досягли пенсійного віку, деяким лікарям вже більше 80 років.

“Молодь не хоче працювати у галузі охорони здоров’я Черкас. Медсестри звільняються і переходять або в приватні заклади, або виїжджають за кордон, здебільшого у Польщу та Чехію. Одна з головних причин – низький рівень заробітної плати. Ми доплачуємо медсестрам з фонду економії заробітної плати, проте, напевне, цього замало”, – розповів головний лікар Черкаської дитячої міської лікарні Володимир Борисенко.

Міський голова Анатолій Бондаренко запропонував свій варіант виходу з ситуації.

“Я ініціюю стимуляційні доплати з міського бюджету для молодшого медичного персоналу. Сподіваюся, що таким шляхом нам вдасться зупинити відтік медичних кадрів і зберегти мережу закладів охорони здоров’я у Черкасах”, – зазначив Анатолій Бондаренко.

“Відкладати це питання не можна. Лише по «Астрі» у цьому році звільнилося 10 осіб. Якщо у якнайшвидші терміни не встановити таку доплату, то Черкаси до кінця року можуть залишитися без медичного персоналу. Актуальне також питання житла для молодих лікарів та медсестер. Отримуючи низьку зарплату, медики з інших міст і сіл не можуть працювати у Черкасах, оскільки їм не вистачає коштів для того, аби винайняти житло”, – зауважила директор РОП «Астра» Ірина Волощенко.

Міський голова погодився із тим, що житлове питання актуальне і потребує вирішення. Він зазначив, що його потрібно вивчиити додатково.

“Довгі роки на медицину у Черкасах незаслужено не звертали уваги і виділяли цій галузі недостатньо фінансування. Я і моя команда поставили собі за мету змінити цю ситуацію на краще. Ми повинні думати про те, як зробити наші медичні заклади конкурентноспроможними, щоб вони надавали послуги високої якості. Тому прошу надавати свої пропозиції щодо того, де потрібно зробити ремонт, якого обладнання не вистачає для кращої роботи. Зі свого боку обіцяю підтримку міської влади”, – звернувся до головних лікарів Анатолій Бондаренко.

Він запропонував проводити подібні наради із медиками регулярно, хоча б раз на місяць, щоб оперативно дізнаватися і вирішувати проблеми галузі.

 

Від admin

Коментарі закриті.