«На тлі останніх подій ми всі пересвідчились, що народ України вимагає кардинальних змін і влада це відчуває. Однак, повноцінне перезавантаження влади можливе лише за певних умов, головною з яких є переобрання Верховної Ради за новою виборчою системою, перехід з пропорційної на відкриті партійні списки.

Вже більше 10 років народні обранці обіцяють українцям реформувати виборчу систему і переломним моментом мала бути Революції Гідності, яка дала нам надію й очікування революційних змін, в тому числі, і прийняття справжнього реформаторського виборчого закону. Незважаючи на всі обіцянки, депутати дотепер так цього і не зробили.

Чому я приділяю особливу увагу зміні якісного складу Верховної Ради, бо всі основні правила за якими живуть українці – тарифи, податки, зарплати та соціальні гарантії визначають саме депутати Верховної Ради. Ці головні рішення «вони» приймають або самостійно, або через кабінет міністрів, який знову ж  таки «вони» й затверджують для себе любимих по політичним чи якимось іншим «квотам». При цьому, важелі впливу Президента є дуже символічними і для втілення дієвих ініціатив Гарант повинен мати потужну команду однодумців і в Верховній Раді, і у Кабінеті Міністрів.

Обираючи саме Верховну Раду ми надаємо їм право ухвалювати закони, визначати стратегію розвитку України та формувати для цього Уряд. Але як ми з вами знаємо з власного гіркого досвіду, що тільки злагоджена командна робота та завчасно узгоджений спільний план дій дають позитивний результат.

На жаль, на даний час, при старій виборчій системі ми вкрай мало спостерігаємо злагодженість в роботі депутатів, і на мою думку, та думку багатьох міжнародних експертів, це пов’язано саме через правила, за якими ми обираємо депутатів. Через те, що мажоритарники-самовисуванці, йдучи на вибори обіцяють все ту ж «гречку», аби лиш втрапити до Верховної Ради, а там, як ми можемо прослідкувати, в переважній більшості, взагалі навіть не відвідують цю Раду. Тож про яку команду та який спільний план дій може йти мова, питання риторичне. Закриті партійні списки та 225 мажоритарників повинні відійти у минуле як розплідник корупції та підкупів.

Депутати вже на цій сесії повинні ухвалити Виборчий кодекс №3112-1 та перейти на виборчу систему, яка діє в більшості країн Європейського Союзу до якого ми так прагнемо, а саме на систему з відкритими регіональними списками.

Проте, необхідно зрозуміти одне, що жодна реформа не є спасінням від всіх бід, але нові виборчі правила це в першу чергу головна умова для формування дієвого парламенту, яка дасть можливість зробити «повне перезавантаження» країни на яку всі ми так чекаємо.

Нам потрібний не «косметичний ремонт» чи перестановки у партійно – олігархічному режимі, а глибинні зміни базисних відносин у суспільстві. Нам потрібні не просто «нові-старі обличчя», а дійсні зміни у якості влади, її конкретна підконтрольність і підзвітність суспільству, дійсна переорієнтація з себелюбних бізнесово-корпоративних цілей на загальносуспільні інтереси і цінності.

Ніхто не може гарантувати, що нова система  не підведе наші сподівання, але убогий стан країни вимагає реальної реформи виборчого законодавства, виборчої системи як основної складової, серцевини політичної реформи – головної і необхідної передумови цивілізаційного поступу країни.

Українці мають навчитись брати на себе відповідальність і як свідомі виборці почати врешті решт обирати нормальних депутатів, а для цього треба прикласти невеликих, але зусиль. Зокрема, не полінуватись та ознайомитись з програмами партій, прочитати про їх здобутки та поразки, і лише після цього робити свій вибір, аби потім знову не жалітись. На жаль, іншого шляху, аби отримати Верховну Раду, яка по-справжньому запрацює і яка буде по справжньому дбати про країну та народ, а не про наповнення власних кишень, немає.

Тож, як громадський діяч та представник левової частини громадськості Черкащини, вимагаю від народних «обранців» негайно прийняти і Виборчий кодекс і Закон про імпічмент, та зняти нарешті недоторканість з «недоторканих», аби повноцінно перезавантажити Україну. А нам – українцям перестати бути поступливими та терплячими і нарешті почати брати на себе відповідальність».

Євгеній Глєбов, громадський діяч, директор Громадської спілки «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій

 

 

Від admin

Коментарі закриті.