Віднедавна жителі багатоповерхівок стали щасливими власниками обдрашпаних під’їздів, дірявих дахів, прогнилих труб внутрішньобудинкових систем водопостачання та теплопостачання. Власне, вони ними й були, проте не несли за них відповідальності. А відтепер це їхній головний біль, інформує “Вісті Черкащини“.

Наразі у Звенигородці функціонує лише декілька об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, які самостійно займаються утриманням свого житла: встановлюють розмір тарифу на ті чи інші комунальні послуги, заключають угоди з обслуговуючими підприємствами, вирішують питання ремонту тощо. Оскільки решта, вичікуючи, чим все це закінчиться, не визначилася, то це зробили за неї. Відповідно до Закону «Про особливості здійснення права власності багатоквартирного будинку», якщо жителі не прийняли рішення про об’єднання співвласників, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради. Тож рішенням виконкому Звенигородської міської ради таким управителем визначено місцеве ВЖРЕУ, про що в лютому нинішнього року й повідомили тих, хто не створив ОСББ. У повідомленні зазначалася вартість витрат на управління. В середньому вони склали до 5 гривень за один квадратний метр площі. Й отримавши платіжки, у яких сума сплати управителю за лютий становила від 170 до 340 гривень, мешканці вхопилися за голови.

– Це ж удвічі більше, ніж ми платили до цього, – обурювалися місцеві однієї багатоповерхівки.

– Інакше, ніж здирництвом, цього не назвеш, – вторили в іншому, супроводжуючи ці слова ненормативною лексикою.

В цілому ж від людей, доведених до відчаю існуючими тарифами на теплопостачання, воду і газ, можна почути всяке. І виходять вони з того, що тепер, з новими цінами на управління, вони просто не зможуть платити за все.

«Це ж удвічі більше, ніж було дотепер, – скаржаться у листі до редакції «Нового Дзвону» пенсіонери будинку №16, що на проспекті Тараса Шевченка. – Звідки ж беруть у ВЖРЕУ такі ціни ?»

Начальник Звенигородського житлового ремонтно-експлуатаційного управління Віктор Загородній говорить, що ціни на управління досить високі. – Проте це не наша забаганка. За час дії тарифу на утримання будинків, споруд та прибудинкової території, затвердженого рішенням виконкому міськради ще від 15 липня 2016 року, вартість витрат на ці послуги зросла в середньому в 1,7 раза. При цьому мінімальна заробітна плата з 1378 підвищилася до 4173 гривень. Враховуючи це, з нинішнього року виникла необхідність у приведенні вартості послуг до економічно обґрунтованого рівня. Нинішні тарифи розраховані по кожному будинку окремо з урахуванням кількості мешканців, прибудинкової території, витрат на поточні ремонти конструктивних елементів будинків, внутрішньобудинкових мереж електропостачання, водопостачання та водовідведення, теплопостачання, – додає посадовець.

Як бачимо зі сказаного, послуги, що їх мало надавати й раніше ВЖРЕУ, залишаються тими ж, проте дорожчими в рази.

Щоправда, як передбачено законодавством, здійснення усіх заходів з утримання спільного майна має, окрім всього іншого, включати і чіткий план-графік виконання тих чи інших робіт. Це мало давати надію власникам таких будинків, відтепер такі роботи не мають затягуватися, як раніше, на роки. Проте такого графіка у ВЖРЕУ немає. І цьому є своє пояснення.

Почнемо з того, що на балансі ВЖРЕУ – 78 багатоквартирних будинків. Інженерне обладнання, починаючи з систем водо та теплопостачання, зношене на 60-70%, що вимагає капітального ремонту або ж і повної заміни. У 50% будинків потрібно якщо не повністю замінити, то капітально відремонтувати покрівлі. Аби справитися лише з таким обсягом робіт, потрібен час та фінанси. З попереднього господарського року ВЖРЕУ вийшло з мільйонними збитками, заробітна плата працівникам виплачувалася із затримкою на місяць. За місяць-два фінансово стану не поправити. Якщо врахувати обсяг робіт скажімо, в 75-квартирному будинку, що на проспекті Шевченка, то на них не вистачить і 250660 гривень, що закладені в річну суму на управління будинку.

До того ж, катастрофічно не вистачає тут кваліфікованих кадрів. У ремонтно-будівельній бригаді нараховується всього три людини. Як справлятимуться вони з наявним обсягом робіт?

– Будемо шукати шабашників, – каже Віктор Загородній.

Виходить, надій на те, що з новою формою управління в утриманні житлового фонду щось зміниться на краще, мало. Оскільки ці функції покладено на те ж саме підприємство, що було до цього, то й методи його діяльності, як мінімум два-три роки будуть такими ж, як і раніше. Як мовиться в народі, ту ж саму свиту, лише навиворіт. До того ж, якщо раніше для впливу на ВЖРЕУ можна було звернутися до міської влади, то тепер власники залишаються один на один зі своїми проблемами.

Від Author 2

Коментарі закриті.