З метою підвищення інформованості громадськості щодо торгівлі людьми та звернення уваги до важкого становища мільйонів жінок, чоловіків і дітей з усіх куточків світу, які стали жертвами торгівлі, а також зацікавлення людей активно допомагати і протидіяти цьому злочину, служба зайнятості проводить активну інформаційно-роз’яснювальну роботу серед зайнятого населення та безробітних.

Нещодавно, на базі Звенигородської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості пройшов профінформаційний захід з елементами тренінгу «Запобігання  нелегальній трудовій міграції, торгівлі  людьми, експлуатації дитячої праці» за участю представників благодійної організації «Від серця до серця», інформує Звенигородська районна філія ОЦЗ. У заході взяли участь близько 30 безробітних громадян.

Фахівець з профорієнтації Олена Ломако ознайомила присутніх з основними вимогами чинного законодавства, різноманітними варіантами уникнення ситуацій, пов’язаних з торгівлею людьми. Також, вона звернула увагу на питання щодо власної безпеки при подорожі за кордоном та розповіла про перелік документів, що потрібні при легальному працевлаштуванні.

«Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, від чого потерпають чоловіки, жінки та діти. Метою торгівлі може бути трудова та сексуальна експлуатації, примусове жебрацтво та втягнення у злочинну діяльність, примусове вилучення життєво важливих органів тощо», – прокоментувала Олена Ломако.

На думку представників благодійної організації «Від серця до серця», суттєвою проблемою є торгівля людьми з розумовими чи фізичними обмеженнями з метою їх експлуатації в жебрацтві. Таких людей часто вводять у залежність від дешевих наркотиків та алкоголю. Торгівці вдаються до шантажу, використовуючи компрометуючі матеріали, наприклад, фотографії, зроблені під час першого епізоду експлуатації, і змушують людину повертатись до експлуататорів після недовгого перебування вдома. Це може повторюватися декілька разів, перш ніж жертва вирішить втекти або звернутись до правоохоронних органів і розірвати трудову неволю.

Олена Ломако наголосила на тому, що для легальної роботи за кордоном громадяни повинні мати дійсний закордонний паспорт, відповідну робочу візу, трудову угоду (контракт) із закордонним роботодавцем та дозвіл на роботу в країні призначення. У свою чергу фірма, що пропонує працевлаштування за кордоном, повинна мати ліцензію на працевлаштування громадян України за кордоном.

Також, до уваги присутніх фахівці представили короткометражний тематичний відеофільм «Життя на продаж».

Обговорення різноманітних життєвих ситуацій проходило доволі емоційно. Особливо вражаючими були розповіді учасників про власний досвід та досвід їх знайомих як заробітчан за кордоном.

Після проведення заходів всі присутні отримали пам’ятки «Плануєте їхати за кордон? Подбайте про свої права та безпеку» та інформацію про координати організацій, діяльність яких спрямована на допомогу у протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів.

 

Від Author 2

Коментарі закриті.