Останнім часом на ринку праці області відбуваються стабілізаційні процеси, але про повну стабілізацію ситуації говорити ще не можна. Насамперед, через існуючий дисбаланс попиту та пропозиції робочої сили. Така ситуація склалася не тільки через те, що кількість пропонованих вакансій не співпадає з кількістю пошукачів роботи, а і через професійно-кваліфікаційний склад громадян, які шукають роботу, та пропозиції роботодавців у професійному розрізі, інформує відділ ОЦЗ.

Так, наприклад, минулого року співвідношення кількості безробітних, які шукали роботу та кількості заявлених вакансій, становило в середньому по області 1,3 особи на одну вакансію. Тобто навантаження на одне робоче місце не таке вже й високе, але структура заявлених вакансій не відповідає професійному складу безробітних: дві третини вакансій – це вакансії за робітничими професіями.

Якщо розглядати за професійними групами, то найбільший попит спостерігався на робітників з обслуговування, експлуатації устаткування, працівників у галузі торгівлі та послуг, кваліфікованих робітників.

За видами економічної діяльності найбільше вакансій було заявлено для сільського господарства (11,3 тис. вакансій або майже третина від всіх вакансій), переробної промисловості (понад 7 тис. вакансій або майже кожна п’ята із заявлених вакансій), для галузі оптової та роздрібної торгівлі (6,3 тис. вакансій або кожна шоста вакансія).

Високі шанси отримати роботу мали водії автотранспортних засобів. Минулого року надійшло понад 2,5 тис. вакансій. Середня заробітна плата становила близько 6 тис. грн.

До топ затребуваних професій входили також підсобні робітники, водії автотранспортних засобів, трактористи, продавці, охоронники, бухгалтери, кухарі, продавці непродовольчих товарів, машиністи котельні, слюсарі-ремонтники, прибиральники службових приміщень, рибалки тощо. Заробітна плата за відповідними вакансіями коливалася в межах від мінімальної до 5 тис. грн.

Поряд з тим, для професіоналів своєї справи, роботодавці пропонували вакансії з досить високим рівнем заробітної плати. Так, наприклад, минулого року для головного конструктора заробітна плата пропонувалася вище 18 тис. грн., для головного інженера – понад 15 тис. грн., головного бухгалтера – 14 тис. грн., інженера-програміста – 13 тис. грн., юриста – майже 12 тис. грн., а за робітничими спеціальностями (токарі, слюсарі, електрогазозварники, монтери колії, робітники з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва, будівельні покрівельники тощо) – від 8 до 10 тис. грн.

Також існував дефіцит кадрів за такими професіями як: тракторист-машиніст, сестра-медична, вантажник, оператор у виробництві харчової продукції, електромонтер. За означеними професіями попит роботодавців перевищував пропозицію робочої сили.

Так, наприклад, минулого року потреба у вихователях на 100 вакансій перевищувала пропозицію, дефіцит кадрів по операторах виробничої дільниці становив 113 осіб, попит роботодавців на електромонтерів з ремонту та обслуговування електроустаткування перевищував майже на 100 працівників пропозицію робочої сили.

Потребувала кваліфікованих кадрів і медична галузь. Так, минулого року медичні установи області потребували майже 500 медичних сестер та більше 300 працівників молодшого медичного персоналу. В той же час пропозиція робочої сили становила лише 75 % від потреби роботодавців.

Такий стан справ щодо дефіциту кадрів за окремими спеціальностями в галузі медицини, освіти зумовлений тим, що рівень заробітної плати в цих галузях є не дуже високим, та ненабагато перевищує мінімальний розмір заробітної плати.

Так, лише за даними Державної служби статистики України середній розмір заробітної плати в освітян у грудні минулого року становив 7,1 тис. грн., в галузі медицини – 6,6 тис. грн., це відповідно на 20 та на 25 % менше від середньої заробітної плати по області (8,6 тис. грн.).

Від Author 2

Коментарі закриті.