Мліївська громада на Черкащині робить усе можливе, аби мати найкращих медиків. Фахівцям пропонують власний будинок або квартиру, 17 тис. грн зарплати або 30 тис. грн разової допомоги, а дітям – садочок без черги. У планах також – надати автомобіль, інформує “Факти ICTV“.

Медичні сумки, холодильники для перевезення вакцин і самі вакцини, кардіограф нового покоління та меблі – громада на покращення мліївської амбулаторії торік витратила 350 тис. грн, тепер шукає сімейних лікарів.

Нагадаємо, Мліївська громада – це три об’єднаних села, понад 6 тисяч населення. Сюди потрібно три сімейних лікарі.

Нещодавно за оголошенням з Харківщини сюди приїхав лікар Андрій Макаренко. Фахівець має 15 років медичної практики, за фахом лікар-педіатр працював на швидкій, є сертифікати лікаря-анестезіолога, реаніматолога та неонатолога. Бурхливий мегаполіс вирішив змінити на тихе сільське життя:

— Достойна заробітна плата плюс можливість проживання і найголовніше – можливість бути лікарем загальної практики і сімейної медицини, якщо він вважає себе лікарем, то може реалізуватися в повній мірі, – називає переваги роботи Андрій Макаренко.

Аби привабити таких фахівців, у громаді вивчили досвід інших регіонів і додали своє. Ухвалили місцеву програму до фінансування сімейних лікарів: платять так званих “підйомних” майже 30 тис. грн. Це разова допомога. Окрім цього, оклад – 17 тис. грн – та житло.

У селі продається майже півсотні будинків. Лікар, який приїде сюди, може обрати будь-який.  Сільрада його викупить, а через 12 років житло стане власністю медика.  За бажанням лікаря це може бути квартира або приватний будинок. Бюджет громади – 37 млн грн. А середня ціна будинку в хорошому стані у громаді близько 7-12 тисяч доларів.

— Сьогодні для нас важливо не ціна будинку, а – щоб людині сподобалося, і вона почувала себе комфортно. Сільська рада 100-відсотково придбає для лікарів житло, – зазначає Василь Микитенко, голова Мліївської ОТГ. 

Від ОТГ подали проект до Міністерства регіонального розвитку на закупівлю автомобіля, аби сімейні лікарі їздили на виклики не рейсовим автобусом, а службовим авто. І чекають ще двох медиків

Від Author 2

Коментарі закриті.