Євгеній Глєбов, директор Громадської спілки «Агенція підтримки підприємництва та інвестицій» прокоментував інтернет-виданню “Економіка сьогодення” свою думку з приводу дефіциту зовнішньої торгівлі в Україні;

Не дивлячись на те, що експорт та імпорт в Україні зросли, результати невтішні і дефіцит зовнішньої торгівлі склав 11 млрд. доларів США.  Спробуємо розібратись в цьому питанні. Чому ж так склалось, що зовнішня торгівля не приносить очікуваного від неї результату. За час незалежності України вже склалась відповідна хронологія, а саме якщо зростає експорт, зростає імпорт, то і зростає дефіцит зовнішньої торгівлі.

Закордоном наша країна купує енергетику, нафту, газ та автомобілі, в свою чергу продає метал, сировину та продукти харчування. І на жаль, як би ми не намагались змінити ситуацію, це все балачки. А все тому, що природного газу, який видобувається в Україні вистачає лише, щоб частково перекрити потреби країни, як і у випадку з нафтою, яка забезпечує власні потреби лише на 50%. Стосовно машинобудування, то це прокляття нашої країни. Країна, яка має великий потенціал, спеціалістів і промислові зони для будівництва машинобудівельних заводів – підтримує Європу купуючи металобрухт під назвою «євробляхи». Тоді як така країна, як Туреччина за рахунок світової кооперації з виробництва автомобілів спромоглась з дефіцитної зовнішньої торгівлі зробити її профіцитною.

Звичайно машинобудування – це не єдиний спосіб Україні забезпечити собі профіцит зовнішньої торгівлі. Скарб України – це чорнозем, який нажаль, ми, українці, не досить раціонально використовуємо. За рахунок вирощування зернових культур на рівні Європейського Союзу ми маємо великий шанс здобути профіцит. Але для того, аби від землі почати отримувати дивіденди  необхідно спочатку вкласти в неї гроші, зокрема, на нові технології та техніку. Крім того, не забувати про те, що найефективніше буде саме налагодження виробництва замкнутого циклу.

Наш країна-сусід Польща досить довго мала проблеми з дефіцитом зовнішньої торгівлі, але вони вийшли з цього скрутного становища і мають наразі досить не погані показники профіциту. Тож, виявляється, що вихід є, просто треба все робити з розумом, мислити стратегічно та націлено на результат не посягаючи на нереальні речі. І якщо не вистачає власного розуму, потрібно переймати вже готові і успішні напрацювання інших держав.

Тож, сподіваюсь, що влада зробить відповідні висновки і найближчим часом почне мислити стратегічно та економічно розумно, а експорт України зросте хоча б до рівня 2013 року і зовнішня торгівля стане профіцитною.

 

Від admin

Коментарі закриті.