Розпочинається підготовка Стратегії розвитку Черкаської області до 2027 року, за якою житиме найближчі роки, інформує Черкаська ОДА.
За словами Сергія Слинька, директора Черкаського центру розвитку місцевого самоврядування, наша область стала однією з перших в Україні, яка долучилася до розробки Стратегії розвитку на принципах smart-спеціалізації.
Тож наразі вкрай важливо, що стратегії розвитку об’єднаних територіальних громад буде синхронізовано із загальною стратегією розвитку Черкащини.
Як зазначив заступник директора Департаменту регіонального розвитку ОДА Сергій Даниленко, розробка Стратегії буде здійснюватися з урахуванням принципів SMART-спеціалізації – новітнього підходу, що передбачає визначення окремих стратегічних цілей та завдань щодо розвитку видів економічної діяльності, які мають інноваційний потенціал (з урахуванням конкурентних переваг регіону) та сприяють трансформації секторів економіки в більш ефективні.
Наразі формується робоча група з розробки Стратегії, її завдання включатимуть обговорення та надання пропозицій до змісту і структури Стратегії, проведення SWOT-аналізу, а також визначення і вибір стратегічних, операційних цілей та завдань Стратегії.
Про європейські практики та вітчизняні реалії SMART-спеціалізації розповів радник з питань регіонального розвитку Черкаського ЦРМС Григорій Перерва. Він відзначив необхідність вивчення європейського досвіду стратегування, але підкреслив важливість пошуку власної унікальності Черкаської області.
За його словами, нова Стратегія базується на інноваційній основі. Виконання цієї вимоги дозволяє розвинути в області такі напрями, які будуть вигідно відрізняти її від інших регіонів України. Додатковим бонусом є можливість долучитися до європейських структурованих фондів, фінансування з яких доступно лише для регіонів зі smart-спеціалізацією.
Дорожню карту підготовки Стратегії розвитку області присутнім представила директор Черкаської агенції регіонального розвитку Любов Ропало. За її словами, робота над таким документом триває близько 11 місяців і включає 8 етапів. Дуже важливо сформувати якісну робочу групу, здатну генерувати нові ідеї і активно долучитися до процесу стратегування на всіх етапах.

Від Author 2

Коментарі закриті.