Останнім часом дедалі більше жителів Шполянського району навіть у газифікованих селах переходять якщо не на пічне опалення, то придбали і встановили твердопаливні котли.

 

– За газ, якщо котел за день спалить у когось мінімум 6 кубів, а в інших до тридцяти кубів газу на день набереться, треба заплатити тисячі гривень, а за кілька місяців зими то й десятки тисяч, – розповідає Леонід з Лебедина (свого прізвища попросив не називати). – Я дуже задоволений роботою твердопаливного котла, якого встановив чотири роки тому, відколи суттєво почала зростати ціна на газ. І не лише я один. Попри те, що село газифіковане, все більше моїх односельців переходять на опалення житла дровами. Тим часом газ використовують лише для приготування їжі. Так вчинили мої сусіди, та й інші жителі вулиці.

На той час заплатив за сам котел 12 тисяч гривень, і не шкодую, адже за кілька років витрачені кошти виправдали себе. За один опалювальний сезон на опалення будинку використовую дві вантажівки дров, або 12-14 складометрів.

Дрова можна придбати у лісництві, купити на ринку чи заготовити на власній садибі.

За інформацією лісничого Шполянського лісництва Олександра Хорвата, вантажівка дров з дуба, ясена, граба, тобто 6 складометрів, у лісництві зараз обходиться 2754 гривень, а з доставкою – 4006 гривень. Останнім часом у лісництві не завжди встигають виконати замовлення всіх бажаючих, тож громадяни замовляють дрова у підприємців, у яких ціна вища щонайменше на тисячу гривень, а то й більше.

Якщо влітку заготовити деревину можна дещо дешевше, то нині, посеред зими, за вантажівку рубаних дров на недільному ринку перевізники просять майже шість тисяч гривень (якщо везти від лісу до райцентру, виходить 5800 грн.), а за нерізані — в середньому 4800 грн. Таку недешеву ціну вони пояснюють тим, що зимової погоди доїхати до лісу непросто, та й пальне в ціні. При цьому не варто забувати, що порубаних дров за об’ємом виходить менше, ніж нерубаних.

Якщо взяти будинок середнього розміру, скажімо розміром опалюваної житлової площі 8х10 метрів, то на його обігрів газом за один опалювальний сезон в середньому використовується від 1800 до 2500 кубічних метрів газу (10-14 кубів за добу). З листопада минулого 2018 року ціна на газ для населення становить 8,59 грн. за один кубометр, тож за опалювальний сезон (з жовтня по квітень) споживачеві необхідно заплатити від 15462 гривень до 21475 гривень. Не кажучи про те, що в нинішньому році ціна газу може ще зростати.

У випадку придбання дров за ціною 4006 грн. за одну вантажівку у лісництві, а таких потрібно приблизно дві, ціна за опалювальний період становитиме 8012 гривень. Хай навіть ви купите дрова у підприємців і взимку – то заплатите в середньому 10 тисяч гривень. Все ж виходить у півтора-два рази дешевше, ніж опалювати житло газом. Звичайно, для тих, хто отримує субсидію, такі підрахунки поки неактуальні.

За інформацією «Шполянські вісті»

Від Author 2

Коментарі закриті.