Реальність сьогодення така, що багато людей нашої країни продовжують масово виїжджати за кордон. Ризикуючи при цьому стати жертвою торговців людьми. За цим стоять величезні гроші, які отримують трафікери. Саме цим словом – «трафікер», почали називати всю ту різноманітну групу людей, які задіяні в торгівлі людьми:
організаторів-керівників злочинних груп, які торгують людьми; агентів-вербувальників, що заманюють людей обіцянками красивого закордонного життя та обманними пропозиціями працевлаштування за кордоном; перевізників («кур’єрів»); продавців і покупців живого товару; сутенерів і господарів, які використовують цих потерпілих тощо.
Торгують і жінками, і чоловіками, і дітьми. Але в переважній більшості в якості «товару» виступають жінки. Приблизно в одному випадку з п’яти жертвами работоргівців стають діти. Їх вивозять в інші країни, або регіони з метою всиновлення, випрошування милостині, використання у важкій нелегальній праці, або для роботи у сфері секс-послуг, порнобізнесі тощо.
Тому ключовим завданням служби зайнятості є підвищення рівня поінформованості громадян про глобальну проблему торгівлі людьми і привернення уваги до тяжкого становища жінок, чоловіків і дітей, які постраждали від цього злочину.
Для прикладу, в Кам’янській районній філії Черкаського обласного центру зайнятості нещодавно відбувся тренінг «СТОП! Торгівля людьми». У заході взяли участь член мультидисциплінарної групи щодо протидії торгівлі людьми у Кам’янському районі, представники відділення поліції, бюро безоплатної правової допомоги та 22 особи з числа безробітних.
На заході розглядались питання безпечного працевлаштування за кордоном, ознаки торгівлі людьми, перелік державних органів, що займаються виявленням та протидією таких злочинів та механізми захисту постраждалих від протиправних дій торговців людьми.
З метою розширення уявлення про існування такого виду експлуатації людини, у приміщенні Катеринопільської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості було проведено семінар-тренінг на тему: «Торгівля людьми: Як не стати жертвою?», участь у якому взяли 20 пошукачів роботи.
Провідний фахівець з профорієнтації Олександр Палубінський знайомив учасників з такими поняттями, як «торгівля людьми» та «економічна експлуатація», навчав їх самостійно визначати сумнівні оголошення та правильно поводитися при зверненні до посередників у працевлаштуванні за кордоном.

На сьогодні торгівля людьми є одним з найприбутковіших тіньових бізнесів у світі – він дає мільйонні прибутки і знаходиться на рівні з торгівлею зброєю та наркотиками. Тисячі людей їдуть до інших країн в пошуках кращої долі. Саме в таких умовах і організовуються злочинні угрупування», – відзначив Олександр Палубінський.

У ході виконання тренінгових завдань учасники також змогли поглибити та розширити свої знання щодо соціальних структур та громадських організацій, що опікуються проблемами людей, постраждалих від торгівлі людьми.
Отримана під час таких заходів інформація, дозволить у майбутньому, як самим безробітним, так і їхнім рідним та знайомим уникнути небезпечних ситуацій під час подорожей, або запобігти її виникненню.
За інформацією Кам’янської, Катеринопільської районної філії ОЦЗ

Від Author 2

Коментарі закриті.