У середині грудня в Тальному відкрили три ялинкові точки продажу: на базарі, у центрі міста та біля магазину «Цукерочка». Продають сосни та ялинки з Пехівського, Поташського, Уманського та Маньківського лісництв. Усі вічнозелені мають свій номер, адже марковані жовтими, пластмасовими бирками-стяжками. Такі маркування мають індивідуальний номер та штрих-код, він є в Системі електронного обліку деревини. Туди вносять дані щодо постачальника, його підпорядкованості та форми власності. Бирки розриваються при спробі зняття, тому повторно етикетки використати не можна.

– Живу ялинку 3 роки як не купуємо, шкода, щоб постояла пару тижнів і всохла. В горщиках купувати дорого і не наш квартирний варіант – не буде де висадити. Разом з чоловіком вішаємо новорічну гірлянду на стіні, оформлюємо за контурами ялинки, виглядає стильно. А як будуть діти, тоді придбаємо штучну, – розглядає цінники на 1,5 метрові штучні сосни 22-річна Ольга Мазур.

Ціни на метрові ялинки коливаються від 150 гривень і до 200. Двометрову з шишками продадуть за 400 гривень. Пучок обрізаних ялинкових гілочок віддають за 20 гривень. За невелику сосну хочуть 120, двометрова коштуватиме 400 гривень.

– Великі ялинки купують на школи, ресторани. Одну з таких сьогодні придбали у кафе «Маєток», прикрасять до Нового року. Маленькі та середні купують для дому. Беруть активно, незважаючи на ціну. На днях була в Черкасах, там метрову сосонку продавали за 400, а в Києві за 1,5 метрову ялинку хочуть близько 1000 гривень, – розповідає продавець вічнозелених, Альона Ніцель.

Серед тальнівчан користуються попитом ялинки та сосни з ПВХ-матеріалу. Можна обрати пухнасте чи засніжене новорічне деревце. Різне за кольором, висотою та видом. Ціни на штучні ялинки та сосни не з дешевих – від 750 до 2000 гривень. Такі вічнозелені слугуватимуть вам не один рік. Якщо їх замовити в інтернеті, можна зекономити від 200 гривень.

– Дитина просить справжню ялинку, не можу відмовити. Ставимо у відро з піском і в прохолодну кімнату, подалі від батареї, так може стояти до місяця і колючки не осипатимуться. Колись посадили мої батьки в дворі біля хати ялинку, так виростала багато років, аж поки якісь молодики в Новорічну ніч не зрізали верхівку. Пропонувала чоловіку купити смереку в горщику так ціна кусається від 3000 гривень. А шкода, як виросте і знову хтось виріже, – прицінюється до ялин на місцевому ринку, Наталія Рябошапко.

Ялинки в горщиках – новорічний тренд останніх років. Їх продають в лісництвах, на ялинкових ринках, торгових-центрах в інтернет-магазинах рослин. Продавці пропонують маленькі ялинки від 15 см і аж до 1,5 метра. Таку ялинку після свят можна висадити у дворі, й вона тішитиме око ще багато років. Одне таке деревце коштує від 150 гривень до декількох тисяч – все залежить від його висоти і виду – ялина, смерека, ялиця.

У більших містах з ялинових гілок формують міні-деревце, основу кріплять до зрізаного дерев’яного кільця і продають перехожим від 40 і до 70 гривень. Ціна залежить від висоти та кількості гілочок.

– Я взагалі замість новорічного дерева прикрашаю метрову фінікову пальму, досить ці ялинки рубати, заради однієї ночі. Треба змінювати стереотипи людей, хай або купують штучні і не кричать, що дорого, або прикрашають вазони на вікнах, – говорить біля «Цукерочки» молода білявка, називається Аліною.

Торгові точки з ялинками та соснами працюватимуть в Тальному до 30 грудня.

За інформацією “Вісті Чекращини“.

Від Author 2

Коментарі закриті.