На периферії, як і у великих містах, люди хочуть виглядати красиво і стильно. У пошуках оригінальних речей вони іноді відвідують магазини секонд-хенду. Адже ціни там значно нижчі й можна знайти відмінні речі. У Тальному є 10 магазинів та торгових точок, що торгують одягом та взуттям з «других рук».

Разюча статистика: цього року до України завезли 120000 тонн вживаного одягу та взуття. Наша держава займає 3 місце за імпортом секонд-хенду після Пакистану та Малайзії. Це невтішні новини. На думку противників уживаного одягу, це призводить до втрати робочих місць на підприємствах вітчизняної легкої промисловості.

Крім того, речі проходять обробку хімічними речовинами, зокрема формальдегідом, що може викликати алергію і є шкідливим для здоров’я. Та для людей, які звикли оновлювати свій гардероб у магазинах секонд-хенду, це не аргумент. Тут приємні ціни, можна знайти брендові речі, інколи зовсім нові.

Тальнівчанка Тамара Самсонова приміряє дублянку у магазині секонду, що в центрі Тального. Ціна на неї 114 гривень в останній день перед завозом.

– Тепла, легка, зручна і незношена, – радіє пенсіонерка, оглядаючи себе в дзеркалі.

Сергій (прізвища не називає) шукає олімпійку чи тоненького светрика. – Мені саме в раз, у нас на цукровому заводі жарко, – хлопець кладе покупку в пакет і поспішає з магазину.

– У кишенях знаходила 10 центів, кілька разів євро, 100 німецьких марок, що вийшли з ужитку. Золотих прикрас не було, – розповідає Марія Горбач, власниця магазину, і в цей час показує шкіряні рукавички клієнтці, що зацікавилась товаром. Ціна дивує – 20 гривень.

Товар оновлюється кожного вівторка. Тоді він найдорожчий – 250 гривень за кілограм. Мають попит сезонні речі. Лижний костюм Columbia, наприклад, можна придбати за 820 гривень. На перевірених інтернет-сайтах він коштує вдвічі дорожче. Товар везуть з гуртових складів. В основному це одяг людей середнього класу Бельгії, Англії, Швейцарії, Німеччини. Вони можуть дозволити собі викинути куртку чи пальто у бак для вживаного одягу, відносивши лише сезон. Звідти одяг після обробки потрапляє на ринок України. Рвані, брудні чи занедбані речі практично не попадаються, бо товар сортований. У магазині широкий асортимент: дитячі іграшки, постільна білизна, нитки, спідня білизна, взуття, верхній одяг.

– Буває у магазин приходять і за сукнею для вечірки. Навіть на виступ у Будинок культури брали чорну сукню. Ніхто й не здогадався, – зізнається продавчиня, посміхаючись. – Інколи й на випускний батьки, які мають невеликі статки, купують, виперуть, випрасують і, вуаля. Головне, нікому не казати, звідки плаття.

Тамара Баланюк торгує вже одинадцятий рік вживаним одягом. Має торговий павільйон:

– У Тальному є молоді люди, які розуміються на брендових речах. Вони приходять і постійно шукають одяг відомих фірм: Rinascimento, Zara, H&M, Mango, я вже знаю й стараюсь кожному підібрати. Вживаний одяг обміну й поверненню не підлягає, тому я принципово не повертаю гроші. Постійним клієнтам чи знайомим без грошей даю товар додому приміряти, уважно роздивитися. Потім люди повертають річ або віддають гроші. Містечко наше невелике, маю багато знайомих. Поки що ніхто не скаржився.

Багатьох відлякує неприємний запах секонду. Позбутися його можна багатьма способами. Найефективніше запах усувається за допомогою нашатирного спирту, у розчині якого необхідно замочити річ і обов’язково висушити на свіжому повітрі, – радять експерти.

Якщо ж ви боїтесь негативної енергетики попередніх власників, то замочіть обнову у соляному розчині.

Скільки б не говорили про секонд – погано це чи добре, стильно чи соромно, небезпечно чи безпечно, бідно чи ексклюзивно, популярність його незмінна. Зрозуміло одне, якщо вітчизняні виробники запропонують покупцеві гідне співвідношення ціни і якості, секонд зникне сам по собі з нашого ринку.

За інформацією “Вісті Черкащини“.

Від Author 2

Коментарі закриті.