Асфальтний завод ТОВ «Авангард» в Умані продовжує забруднювати повітря у мікрорайоні ГРЕС. Місцеві жителі скаржаться у всі інстанції, адже шкідливі викиди можуть призвести до онкологічних захворювань у дітей та появи патологій у новонароджених. Ситуація загострюється з кожним днем.

Нещодавно ТОВ «Авангард» добровільно компенсувало державі шкоду, завдану навколишньому природному середовищу в розмірі 237 тис. 695 грн. Проте це проблему не вирішує, оскільки потрібно ще закупити очисне обладнання на завод. В цей час здоров’ю уманчан наноситься непоправна шкода, адже діти та дорослі щоденно вдихають їдкий дим. А очільник ТОВ «Авангард» Бахтіяр Сапаєв свідомо відмовляється купувати очисне обладнання, обмежуючись виплатою штрафу.

Уманчани звернулись по допомогу до народного депутата України Антона Яценка. Парламентар звернувся щодо екологічної ситуації в Умані до Державної екологічної інспекції Центрального округу та Міністерства внутрішніх справ України.

У листі-відповіді Державної екологічної інспекції Центрального округу № 803/03.317 від 11.10.2018 підтверджено численні порушення вимог природоохоронного законодавства в сфері охорони атмосферного повітря заводом ТОВ «Авангард», зокрема:

― «…не виконання вимог, що встановлені в дозволі на викиди для майданчика № 1;

― не вирішено питання постановки (зняття) на державний облік в галузі охорони атмосферного повітря;

―  не запроваджуються заходи щодо скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферу в періоди НМУ (несприятливих метеоумов);

― порушення правил експлуатації газоочисних установок;

― наднормативні викиди забруднюючих речовин (без дозволу) в атмосферне повітря від майданчиків № 2, 3».

15 листопада за вищевказаними фактами слідчим відділом Уманського відділу поліції ГУНП в Черкаській області було відкрито кримінальне провадження №12018250250001737 та розпочато досудове розслідування стосовно ТОВ «Авангард».

«Але, це проблему не вирішує, оскільки потрібно ще закупити очисне обладнання на завод. У цьому році пан Сапаєв свідомо його не встановив на заводі і люди досі страждають. Не розумію пасивну позицію Уманської міської ради в цій ситуації. Сподіваюсь, що вона все ж таки долучиться до її врегулювання. Адже здоров’я людей важливіше», ― зазначив Антон Яценко.

Народний депутат закликав уманчан з весни вийти на акцію протесту з вимогою встановити очисне обладнання на асфальтному заводі «Авангард». Парламентар переконаний, що підприємство, яке порушує чинне законодавство та отруює людей, не має права функціонувати в Умані.

«Наразі потрібно спрямувати всі зусилля на те, щоб уманчани залишились здоровими, а місто Умань не перетворилось на центр екологічної катастрофи», ― додав Антон Яценко.

Будемо інформувати вас про подальший хід справи.

Від admin

Коментарі закриті.