Упровадження заходів з енергоефективності задля скорочення споживання природного газу та використання альтернативних видів палива й «зеленої енергетики» є одним із перспективних напрямів у галузі ЖКГ. На цьому у ході засідання обласної Ради регіонального розвитку наголосив директор Департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Сергій Демиденко. З 2014 року – відколи почали реалізувати державну програму підтримки впровадження енергоефективних заходів у житловому фонді, за отриманням кредитних ресурсів на заходи з енергозбереження звернулися понад 10,8 тисяч черкащан. На енергоефективні заходи вони отримали 208,4 млн грн.

– Аби стимулювати громадян до упровадження енергоефективних заходів шляхом відшкодування частини відсоткової ставки за «теплими кредитами», залучених на придбання обладнання та/або матеріалів, в області продовжили дію Програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоносіїв Черкаської області на 2011–2015 роки до 2020 року, – каже Сергій Демиденко. – На 2019 рік з обласного бюджету на ці заходи передбачено 400 тис грн. Крім того, активізувалася робота зі створення ОСББ, як одних із користувачів «теплих кредитів».

Протягом 2015–2018 років кількість створених ОСББ збільшилась на 418 одиниць. На сьогодні в області діє 898 ОСББ, що становить 37,2 % загальної площі житлового фонду. За час дії програми з енергозбереження, 55 ОСББ залучили на ці заходи 13,9 млн грн. Крім того починаючи з 2016 року на Черкащині реалізували 96 проектів з переведення газових котелень теплопостачальних підприємств та бюджетних установ на твердопаливні котли на альтернативних видах палива. Це дозволило отримати економію 7,6 млн.куб.м/рік природного газу на рік. Водночас, як наголосив посадовець, з-поміж перспективних напрямів у галузі ЖКГ є залучення та використання електроенергії з альтернативних джерел. Нині на Черкащині діє 12 малих гідроелектростанцій, загальною потужністю 6,37 МВт, та 7 сонячних, загальною потужністю майже 0,5 МВт. За 2015-2018 роки відновлено та введено в експлуатацію 3 малих ГЕС та побудовано 4 сонячних електростанції.

– Роботи з уведення в експлуатацію електростанцій з виробництва альтернативної енергетики продовжуватимуться й надалі, – зазначив Сергій Демиденко. – Торік ми побудували першу в області комплексну інженерну споруду з системою збору біогазу полігону твердих побутових відходів для виробництва електроенергії в с. Руська Поляна потужністю 0,6 МВт. Загалом, потужність об’єктів «зеленої енергетики» області становить 13,46 МВт або 2 % від загальної потужності генерації електроенергії в області. На сьогодні, підприємства подали заявок на встановлення сонячних електростанцій на території області загальною потужністю понад 400 МВт. Це дасть змогу генерувати майже 39 % електричної енергії за рахунок екологічно чистої відновлювальної енергії.

Від Author 2

Коментарі закриті.