Міністерство фінансів України підготувало Законопроект, що дасть змогу органам місцевого самоврядування отримувати інформацію про сплату місцевих податків.

Про це повідомляє у своєму Роз’ясненні Мінфін, що підготовлене у відповідь на звернення Української асоціації районних та обласних рад.

Йдеться, що у разі ухвалення Законопроекту, контролюючі органи щомісячно надсилатимуть радам інформацію про суми нарахованих та сплачених податків і зборів, а також суми податкового боргу на відповідних територіях.

Як зазначається у Роз’ясненні, така норма дозволить органам місцевого самоврядування своєчасно та якісно планувати свої бюджети.

Законопроект знаходиться на етапі подання до Кабміну.

Нагадаємо, що зараз, відповідно до законодавства, єдиним хто може бачити інформацію про платників та сплату ними податків – є контролюючі органи.

Раніше повідомлялося, що звітні дані про показники доходів і видатків місцевих бюджетів, що мають прямі міжбюджетні відносини, пропонують зробити відкритими.

«Органи місцевого самоврядування повинні отримувати інформацію, яка б дала змогу оперативно втручатись у випадках неповної або несвоєчасної сплати податків до місцевих бюджетів. На сьогодні оперативною інформацією про сплату податків в розрізі платників володіють тільки органи ДФС обласного рівня. Навіть у районних податкових інспекціях її не має. Крім того, непоодинокими є випадки, коли органи місцевого самоврядування на свої запити не отримують  відповіді з посиланням на конфіденційність.  Навіть, якщо ДФС буде надавати звіти про сплату податків і зборів до місцевого бюджету ОМС кожного місяця, це не врятує ситуацію, так як вона буде загальною, а необхідно в розрізі платників і сплачених ними податків. Тож конфіденційність по  сплаті податків необхідно розповсюдити і на органи місцевого самоврядування», переконаний  консультант з бюджетних питань Черкаського РВ АМУ Олександр Шокот.

Від admin

Коментарі закриті.