Два мільйони гривень державної субвенції виділили для Черкас на забезпечення хворих інсуліном.

Про це повідомив директор департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради Олег Стадник на сьогоднішній  нараді в мерії.

Нагадаємо, раніше Олег Стадник інформував про те, що на грудень у Черкасах не вистачало коштів для відшкодування вартості цього препарату аптекам.

– Видатки на інсулін формуються із цільових коштів державного бюджету. Цьогоріч таких коштів було лише 81% від реальної потреби. Тому для забезпечення інсуліном на грудень 2077-ми хворих на цукровий діабет не було коштів. Через це ми зверталися до органів влади із проханням передбачити відповідні кошти, – додав Стадник.

За словами Олега Стадника, наразі у департаменті охорони здоров’я ЧМР планують отримати два мільйони гривень асигнувань відповідно до розподілу коштів із державного та обласного бюджетів.

– Якщо це буде реалізовано, то всі хворі до кінця року зможуть безперешкодно отримувати інсулін за рецептами, – прокоментував директор департаменту охорони здоров’я.

Інсулін потрібен хворим на цукровий діабет, які мають статус інсулінозалежних.  Тобто понад дві тисячі хворих черкащан, без щоденного введення в організм препаратів інсуліну, реально можуть впасти у гіпер- або гіпо-лейкемічну кому, що є абсолютною  загрозою для їхнього життя і здоров’я.

– Щоденне введення інсуліну є життєво необхідним для хворих протягом життя. Це серйозна проблема і серйозні кошти. Для цих людей виділили понад 9 мільйонів гривень на 2018 рік, а треба більше 11-ти мільйонів. Наразі це кошти державної медичної субвенції, – додав Стадник.

Поки що невідомо, чи буде повне забезпечення субвенції на відшкодування інсуліну на 2019 рік. Про це дізнаємося після оприлюднення державного бюджету.

Від Author 2

Коментарі закриті.