Міністр соціальної політики Андрій Рева спростував маніпулятивні порівняння закладених сум для здійснення виплат субсидій у Держбюджетах 2018 та 2019 років. За словами урядовця, закладена до Державного бюджету України сума на виплати субсидій для оплати житлово-комунальних послуг містила частку на виплати боргів за попередні періоди, а тому порівняння з аналогічною статтею видатків на наступний рік в абсолютних величинах є некоректним.

“Сума в розмірі 71 мільярд гривень була закладена (до Державного бюджету на 2018 рік) з урахуванням боргів за попередні періоди. У цьому році ми закриваємо усі борги за минулі періоди, а на наступний, за нашими розрахунками, потрібною буде менша від цьогорічної сума на 16 мільярдів гривень”, – заявив Андрій Рева.

Міністр також поінформував про те, що кількість отримувачів субсидій залишиться приблизно на тому ж рівні, що й у цьому році.

“На розмір субсидій та на кількість субсидіантів впливають два фактори: розмір тарифів, підвищення яких працює на збільшення субсидій та кількості їх отримувачів; та доходи людей, зростання яких має наслідком зменшення розміру допомоги та отримувачів субсидій. У 2017 році пенсії зросли в середньому на 37 відсотки, і це зростання матиме вплив на призначення субсидій на наступний опалювальний період. Що стосується заробітних плат, то вони враховуються при призначенні зимових субсидій за перше півріччя 2018 року – за даними Держстату, зростання заробітних плат по Україні у першому півріччі становило 25 відсотків. Отже, на 23,5 відсотки зросли тарифи, і приблизно таку ж суму зростають соціальні стандарти по зарплатах і пенсіях. Ми очікуємо, що зростання заробітних плат та пенсій дозволить розраховувати на те, що кількість субсидіантів у наступному році буде такою ж, як у 2018 році”, – пояснив Міністр соціальної політики.

Водночас, він зазначив, що система субсидій не призначена для постійного функціонування в існуючих сьогодні масштабах, а є тимчасовим заходом для допомоги людям пройти етап реформи тарифоутворення в комунальній сфері, в умовах, коли люди мають дійсно низькі доходи.

“Стратегічною метою уряду є не збереження системи субсидій, а підвищення зарплат і пенсій, щоби кожна родина мала достатньо коштів для сплати за житлово-комунальні послуги. Система субсидій це тимчасова підтримка для того, щоби на перехідний період допомогти людям сплачувати за новими тарифами. Адже проблема не в тарифах, проблема в тому, що люди бідні, і тому завдання Уряду – боротися з бідністю”, – резюмував Міністр соціальної політики.

За інформацією Черкаської ОДА.

Від Author 2

Коментарі закриті.