Розвиток ситуації на ринку праці безпосередньо залежить від соціально-економічного становища країни, в цілому, та, регіону, зокрема. На сьогодні має позитивну тенденцію зростання фонду оплати праці по області, більш, ніж в півтора рази та зростання кількості застрахованих осіб. Загальна сума нарахованої заробітної плати та інших видів доходів, на які нараховується єдиний внесок, зросла на 391,4 млн грн. або на 52,1 % порівняно до січня 2016 року і становить 1 142,6 млн грн. Про це “Економіка сьогодення” дізналась від прес-служби Черкаського ОЦЗ.

Кількість застрахованих осіб, порівняно до січня 2016 року зросла на 15 060 осіб або на 5,2 %, у тому числі за рахунок застрахованих осіб (найманих працівників) – на 8 234 особи, за рахунок фізичних осіб-підприємців (за даними ДФС) – на 6 826 осіб.

Що стосується зареєстрованого ринку праці, то у січні-лютому 2017 року спостерігається зменшення навантаження на зареєстрованому ринку праці. З початку року послугами обласної служби зайнятості користувалось 28,2 тис. безробітних, що на 4,1 тис. осіб менше, ніж у січні-лютому 2016 року.

Завдяки спільним зусиллям та співпраці органів влади, служби зайнятості, роботодавців, громадських організацій та інших соціальних партнерів, вдалося зберегти прогнозованість та контрольованість ситуації на ринку праці.

Налагодження тісної співпраці з роботодавцями сприяло зростанню кількості роботодавців, які співпрацювали з центрами зайнятості області щодо задоволення кадрових потреб. З початку року 2 346 роботодавців (125 % до січня – лютого 2016 року) заявили про потребу в працівниках. Всього протягом 2-х місяців надійшло 5 624 вакансії, що на 30,7 % більше, ніж за відповідний період минулого року.

Зростання надходження вакансій дозволило збільшити обсяги працевлаштування осіб та розширення сфери постійної та тимчасової зайнятості  шляхом укладання трудових договорів, цивільно-правових угод, роботи за сумісництвом, в порівнянні з січнем-лютим  2016 року.

Всього з початку року забезпечено роботою 4 699 громадян, у тому числі 2 139 зареєстрованих безробітних. Рівень працевлаштування безробітних зріс, порівняно з січнем-лютим 2016 року, і становив 8,3 %. У січні-лютому поточного року 48 осіб працевлаштовані за рахунок надання роботодавцю компенсації єдиного соціального внеску, одна особа отримала одноразово виплату допомоги по безробіттю та зареєструвала підприємницьку діяльність.

Застосування нових підходів в організації роботи з особами, які звертаються до центрів зайнятості у пошуку роботи (якнайшвидше скерування людини до працевлаштування, підвищення її мотивації до зайнятості) сприяють збільшенню чисельності осіб працевлаштованих до набуття статусу безробітного та скороченню тривалості зареєстрованого безробіття. У січні-лютому поточного року 2 270 осіб працевлаштовані в перші дні звернення до центів зайнятості, а тривалість зареєстрованого безробіття скоротилась на 10 днів.

Для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці здійснювалася організація та проведення професійного навчання безробітних. З початку року на професійне навчання направлено 1 428  безробітних, що на 8% більше, ніж за цей період минулого року.

Проведення професійного навчання виключно на замовлення роботодавців та організація його за професіями та спеціальностями, які користуються попитом на регіональному ринку праці, гарантує високий рівень працевлаштування після його проходження. У січні-лютому 2017 року 55,14 % безробітних одразу після його закінчення були працевлаштовані (по Україні – 47,1%).

Для забезпечення тимчасової зайнятості в період пошуку роботи для постійного працевлаштування проводилась робота з організації та проведення громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру. Центри зайнятості активно співпрацюють з місцевими органами влади щодо організації та проведення громадських робіт та їх фінансування на паритетних засадах. З початку року 279 органів місцевого самоврядування (50 % від загальної кількості) передбачили в своїх бюджетах 7,7 млн. грн. на проведення таких робіт. Станом на 14 березня укладено 168 договорів на проведення громадських робіт, на їх  фінансування з коштів Фонду використано 473,4 тис. грн., (за цей період 2016 року – 140,8 тис. грн.), відповідна сума використана і з коштів місцевих бюджетів.

Загалом з початку року активними заходами сприяння зайнятості охоплено 5 464 безробітних, зростання рівня охоплення цими заходами до 19,4 % сприяло зменшенню безробіття в регіоні. Станом на 1 березня 2017 року на обліку в центрах зайнятості області перебувало 23 292 безробітних, що становить 88 % до чисельності безробітних на цю дату торік.

Черкаська обласна служба зайнятості активно долучається до реалізації діючих в регіоні цільових та галузевих програм, зокрема Програми зайнятості населення, Обласної комплексної програми щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції на 2015-2017 роки тощо.

Наразі в області ведеться робота щодо розроблення та затвердження місцевих програм сприяння розвитку підприємництва, центри зайнятості вийшли з пропозицією щодо передбачення в цих програмах коштів на підтримку підприємницьких ініціатив безробітних, зокрема учасників АТО, ВПО та інших соціально вразливих верств населення.

Головним акцентом у роботі центрів зайнятості залишається посилення взаємодії з роботодавцями, якісне забезпечення вирішення їх кадрових потреб, підготовка працівників необхідного кваліфікаційного рівня.

Від Author

Коментарі закриті.