Про це йшлося на нараді Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області. Керівники землевпорядної служби Звенигородського, Корсунь-Шевченківського, Катеринопільського, Кам’янського, Смілянського, Монастирищенського районів доповіли, що депутати їхніх районних рад відмовляються на сесіях затверджувати нормативну грошову оцінку землі тих ділянок, права оренди яких можна продати на аукціоні.

Без цієї процедури неможливе проведення земельних торгів – прозорого механізму передачі землі сільгосппризначення державної власності в користування. До того ж під час такої конкуренції збільшується вартість прав оренди, що значно поповнює місцеві бюджети.

Задля цього в лютому 2016 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів», де йдеться про обов’язковість продажу земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них на конкурентних засадах (земельних торгах).

Однак, незважаючи на закон і звернення працівників Держгеокадастру, депутати зазначених районів навіть не пояснюють причин блокування аукціонів.

Сьогодні на Черкащині під час земельних торгів вартість оренди в середньому зростає із 8 до 12,6 відсотків від нормативної грошової оцінки землі, що збільшує бюджети сільських і селищних рад. Тож депутати мають відповідально поставитися до цього питання, враховуючи його актуальність і соціальну значимість для розвитку територій.

Фахівці землевпорядної служби області підрахували, що через зволікання та саботаж депутатів місцевих рад у затвердженні нормативної грошової оцінки землі місцеві бюджети щороку недоотримують у Кам’янському районі 1 млн 195 тис. грн. (за 41 ділянку), Катеринопільському – 135,3 тис. грн. (за 7 ділянок), Монастирищенському – 144,5 тис. грн. (за 4 ділянки), Смілянському – 412,9 тис. грн. (за 7 ділянок), Корсунь-Шевченківському – 817,2 тис. грн. (за 37 ділянок), Звенигородському – 56,9 тис. грн. (за 11 ділянок).

Натомість у деяких районах переконалися в перевагах конкурентної передачі прав на землю. Наприклад, 2016 року під час аукціонів оренда земельної ділянки площею 1,3 га в адмінмежах Пугачівської сільської ради Жашківського району зросла з 815 грн. (стартова ціна) до 5 017 грн., ділянка площею 34,3 га в адмінмежах Яворівської сільської ради Драбівського району – із 36,7 тис. грн. до 131,4 тис. грн., за користування 11,2 га землі щорічно в бюджет села Зам’ятниці на Чигиринщині замість 24,5 тис. грн. надходитиме аж 88 тис. грн. Тому в аукціонах зацікавлені саме ті голови сільських рад, які дбають про наповнення бюджету села.

На цей час перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в Черкаській області, право оренди яких можна реалізувати на земельних торгах, включає 612 земельних ділянок загальною площею 8 075 гектарів.

Від Author

Коментарі закриті.