Скільки точно черкащан наразі зайняті у сезонних роботах в України та за її кордонами, навряд чи хтось зможе відповісти. З легкістю можна стверджувати лише те, що ці роботи для здорових та ладних швидко пристосовуватися до змін. Взагалі сезонними вважаються роботи, які не тривають довше 6 місяців. Для черкащан наразі існує ціла низка таких пропозицій як на батьківщині, так і за її кордонами. Куди саме запрошують черкаських працівників, дізнавався сайт vikka.ua.

Сезонні роботи можна умовно розділити на три сегменти: туристичний бізнес, вулична торгівля та аграрний сектор. Влітку частина черкащан традиційно виїжджає на південь країни.

За словами директора консалтингового агентства “Персонал” Ірини Кіркіної, якщо раніше черкащани їхали працювати до Криму, то тепер це здебільшого Одеська, Херсонська та Запорізька області.

“Завжди традиційною була сезонна робота по збору врожаю. Працівників наймають як приватні фірми, так і крупні підприємства”, – пояснила вона.

При цьому фахівець підкреслила, що наразі в області змінюється аграрна карта – збільшуються площі, засаджені ягодами, фруктами.

Директор консалтингового агентства повідомила, що наразі набирає популярності такий напрям, як Work and Travel. Це, коли метою поїздки одночасно стає і заробіток, і подорож по нових місцях.

“Такий напрям  – основний тренд серед молоді. Коли є можливість, студенти їдуть на заробіток за кордон. Є агенції, що займаються організацією навчання та наданням роботи для студентів. Наразі у вишах, особливо аграрного та технічного напряму, для цього реалізовуються цілеспрямовані програми”, – пояснила вона.

На Черкащині, окрім збору врожаїв, наразі потрібні люди для висадження великої кількості саджанців яблунь. За це пропонують 6 тисяч гривень, підвіз до місця роботи або безкоштовне проживання. Сезонну роботу продавця оплачують від 75 до 200 гривень на день. За роботу з переробки, заморожування овочів платять 3 тисячі гривень на місяць.

За словами представника кадрової агенції “Контакт” Сергія Ткаченка, їхня фірма організовує поїздки українців  на сезонні роботи у агросекторі за кордон.

“Це робота у полях, збір ягід на фермах. Українці їдуть до Литви, Фінляндії, Бельгії. Там можна заробити в середньому 2 тисячі євро на місяць. Здебільшого ж наші співвітчизники їдуть до Польщі. Платять менше, але виїхати туди легше”, – зазначає він.

Виїжджають у Європу на сезонні роботи люди переважно до 45 років. Загалом, як повідомив Сергій Ткаченко, наразі у Польщі працює близько 3,5 мільйона українців.

Представник кадрової агенції пояснює, що тривалість оформлення документів до останніх трьох країн може тривати місяць, а то й довше. У той час, як до Польщі, у разі відсутності черги у візовому центрі, можна виїхати через тиждень. При цьому платять у Польщі від 8 злотих за годину. Працюючи 40 годин на тиждень, у Польщі за місяць можна заробити від 8 тисяч гривень.

Як правило, при оплаті праці 7-8 злотих на годину за місяць українцям пропонують 12 тисяч гривень на місяць. Це означає, що працювати доведеться 60 годин на тиждень, тобто 12 годин на добу.

Серед сільськогосподарських робіт, що пропонуються за кордоном, – збір полуниці, помідорів, огірків, моркви, малини, яблук.

Після закінчення сезону по збору врожаю в Україні та Східній Європі, у Південній та Західній Європі починається пора збору цитрусових. Таку роботу пропонують з кінця жовтня до початку квітня. Особливо цінуються чоловіки, а жінкам пропонують працювати лише у парі з ними.

“Жінка одна без чоловіка працювати на даній вакансії не зможе. Це пов’язано з тим, що ящики важать по 15–20 кг. Їх потрібно не тільки заповнювати, а й зносити до машини”, – пояснюють у агенціях. При цьому радять оформлювати візу заздалегідь – за 2,5 місяця. На місяць за таку працю обіцяють платити від 800 до 1100 євро. В залежності від кількості робочих днів, погоди, врожайності та працездатності людини. Така ж робота в Іспанії по збору кавунів та динь оплачується у 700–900 євро на місяць.

Від Author

Коментарі закриті.