Нову програму розвитку галузі охорони здоров’я обговорюють на Золотоніщині. Район обрано пілотним в області для реформування медицини. У презентації програми в Золотоніській РДА взяв участь обласний керманич. Про це повідомляє прес-служба Черкаської ОДА.

Столичні фахівці із громадської організації «Рух реформ» уже проаналізували тамтешню систему охорони здоров’я. Вони вивчали мережу закладів, їхнє кадрове, матеріально-технічне й фінансове забезпечення. Висновок експертів однозначний: система нині працює неефективно. Як зробити краще – свій варіант вони і презентували на загал.

– Програма розвитку галузі охорони здоров’я Золотоніщини розрахована на три роки, – зауважує голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. – Вона передбачає, найперше, чітке розмежування первинної (центри сімейної медицини, амбулаторії, ФАПи) та вторинної допомоги (лікарні). Як це має бути – ми на власні очі побачили наприкінці минулого року, коли їздили переймати досвід на Вінниччину. Мета реформи одна – медичні послуги повинні бути доступними та якісними. Фахівці вказали нам шлях, яким треба рухатися. Зараз ми все це адаптуватимемо так би мовити до місцевості. Звісно, будь-яка реформа потребує фінансування. Але без чіткого плану ніхто кошти не дасть. А в цьому питанні можливе співфінансування із бюджетів різних рівнів, залучення приватних коштів і грантів тощо. Звісно, скептиків у реформи традиційно вистачає. Однак аби із медициною на Золотоніщині все було добре, то ми не мали б численні скарги від жителів. Тепер у району є шанс показати решті, як реформувати систему охорони здоров’я.

До першопрохідців у медичних перетвореннях можуть доєднатися також Уманський і Чорнобаївський райони та м. Сміла. Їхні керівники теж були на презентації проекту золотоніської програми. І тут же запросили експертів «Рух реформ» до співпраці.

Від Author

Коментарі закриті.