Для організованого та якісного проведення жнив сільгосппідприємствами Смілянського району планується залучити 46 комбайнів та 69 тракторів. Для обслуговування комбайнів та перевезення зерна буде залучено 49 вантажних автомобілів. Крім того у період жнив планується задіяти 39 валкових жниварок, 8 тракторних косарок, 19 зерноочисних агрегатів, 23 зерноочисних машини, 46 дискових борони та іншу техніку. Про це інформує управління агропромислового розвитку Смілянської райдержадміністрації.

Потреба сільськогосподарських товаровиробників у дизельному паливі для збирання ранніх зернових складає 439 тонн, бензину необхідно 132 тонни, дизельного мастила – 25 тонн. Забезпеченість пальним становить 80% до потреби.

Літні польові робити розпочинаються із заготівлі кормів для худоби. Якщо заготівля сіна та сінажу відбувається в ранній період (перед цвітінням трав), тоді можна отримати не тільки більш повноцінний корм, але і набагато більшу його кількість. На сьогодні господарствами району заготовлено більше 621 тонни сіна та 7120 тонн сінажу.

Незабаром після заготівлі грубих і соковитих кормів підійде черга до збирання озимих зернових та ріпаку. Під урожай 2014 року всіма категоріями господарств посіяно понад 10,0 тис. га озимих зернових, зокрема 8,5 тис. га озимої пшениці. Крім того, озимого ріпаку посіяно на площі 2,8 тис. га. У структурі посівних площ озимі зернові займають більше 21%, зокрема озима пшениця – більше 18%. Загалом же зернові культури у структурі посівних площ займають 52%, технічні – 34%, картопля та овоче-баштанні – 7%, кормові – 7%.

Всіма категоріями господарств посіяно 1800 га ранніх ярих зернових, кукурудзи на зерно посіяно більше 12 тис. га, соняшнику – понад 8 тис. га, сої – майже 5 тис. га; картоплі і овочів посаджено на площі 3400 га.

Від admin

Коментарі закриті.