Як інформує прес-служба інспекції, Державною фінансовою інспекцією в Черкаській області проводиться робота з попередження правопорушень у сфері державних закупівель без виходу на об’єкти контролю.

Протягом поточного року фінансовими інспекторами здійснений аналіз 43 процедур закупівель за документами, отриманими від об’єктів контролю на запит інспекції за результатами моніторингу офіційного сайту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та перевірено 44 процедури за зверненням правоохоронних органів.

За результатами перевірок виявляються факти прийняття комітетами з конкурсних торгів бюджетних установ незаконних рішень, зокрема, щодо встановлення до учасників вимог дискримінаційного характеру, допуску до оцінки пропозицій учасників торгів, які не відповідають вимогам замовника, укладення договорів з порушенням установлених строків, проведення процедур запиту цінових пропозицій замість відкритих торгів, безпідставне застосування процедури закупівлі в одного учасника тощо.

Такі дії замовників послаблюють конкуренцію, що тягне за собою неефективне використання державних коштів, несуть в собі склад адміністративного правопорушення та ознаки корупційних діянь з боку членів комітетів з конкурсних торгів.

За результатами аналізу законності прийнятих комітетами з конкурсних торгів рішень, Держфінінспекція надає установам пропозиції щодо відміни торгів, проведених з порушенням чинного законодавства, коли процедура закупівлі ще не закінчена, або розірвання договорів, укладених у наслідок прийняття незаконних рішень.

У результаті проведеної роботи попереджено незаконне витрачання бюджетних коштів шляхом відміни торгів та розірвання укладених договорів на загальну суму 69 млн. гривень.

У практиці фінансового контролю рідко, але трапляються випадки, коли окремі бюджетні установи не усувають допущені порушення або просто не надають документи на запит інспекції для проведення аналізу правильності застосування процедур закупівель за державні кошти.

Керівники таких установ повинні враховувати те, що неусунення порушень у сфері державних закупівель, ненадання інформації, документів та матеріалів у випадках, передбачених законом, є підставою для складання працівниками Державної фінансової інспекції адміністративного протоколу, за яким передбачений штраф у розмірі від семисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 11900 до 17000 гривень.

Разом з тим, без виходу на об’єкт контролю держфінінспектори не мають права складати протоколи про адміністративні порушення.

З 17 вересня поточного року, з введенням в дію постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2013 № 631 «Про затвердження Порядку проведення перевірок державних закупівель Державною фінансовою інспекцією та її територіальними органами і внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України», ця проблема вирішена.

Тепер за рішенням керівника Державної фінансової інспекції або його заступника, без попередження, може бути проведена виїзна перевірка державних закупівель на будь-якому підконтрольному інспекції підприємстві, установі або організації. За результатами такої перевірки складається акт і протоколи про адміністративні правопорушення. Однією з підстав для проведення такої перевірки є ненадання документів на запит інспекції та наявність не усунутих порушень, виявлених Держфінінспекцією у ході аналізу документів, отриманих від підконтрольного об’єкта на відповідний запит.

 

Прес-служба Державної фінансової інспекції в Черкаській області

 

Від admin

Коментарі закриті.