Хлібороби Черкащини завершують збір ранніх зернових та зернобобових культур і приступили до збирання ярини. Нині вже зібрано майже 75% ранніх зернових та зернобобових культур. Про це на прес-конференції проінформував заступник голови облдержадміністрації Анатолій Івашкевич. Урожайність озимих культур перевищує 44 ц/га, зокрема, озимих: пшениці – понад 46 ц/га, ячменю – понад 42 ц/га. і це – найкращі показники в Україні.

Анатолій Івашкевич зауважив, що перспектива подальшого розвитку зерновиробництва в області, насамперед, залежить від розбудови елеваторного господарства та подальшого розвитку тваринницької галузі. Адже в останні роки на Черкащині валовий збір зернових культур перевищує 3,4 млн. тонн, а ємність елеваторів становить близько 1,8 млн. тонн. Звісно, частиною вирощеного врожаю орендарі розраховуватимуться з власниками земельних та майнових паїв, певна кількість фуражного зерна піде на виробництво комбікормів, але більшість буде спрямовано на внутрішній та зовнішній ринки.

Анатолій Григорович також поінформував журналістів про закупівельні ціни на продовольче зерно, які, загалом, є дещо нижчими від минулорічних, проте не критично низькими. Унеможливлюють демпінгування цін своєчасно вжиті урядом та облдержадміністрацією заходи. Зокрема, за укладеними раніш угодами до Аграрного фонду та Державної зернової компанії сільгосппідприємства області мають поставити по 40 тис. тонн продовольчого зерна, 55 тис. тонн – до регіонального фонду. Це дає можливість сільгоспвиробникам отримувати обігові кошти, необхідні для проведення осінньої посівної, повідомляють в облдержадміністрації.

 

Від admin

Коментарі закриті.