Міжнародний науковий проект під назвою «Iнженерне мистецтво раннього модерну Стратегії Шухова в проектуванні легких металоконструкцій» по дослідженню споруд В.Г.Шухова розпочався в Україні навесні 2011 року і продовжується до цього часу. Учасниками наукових робіт є університети Німеччини, Швейцарії і Австрії. Метою проекту є дослідження гіперболоїдних веж, яке допоможе зберегти ці історично важливі споруди.

– Дослідження включає вивчення архівних матеріалів, що стосуються методів будівництва, статичний аналіз конструкцій, обміри та документацію об’єктів, – зазначив Андрій Кутний, доктор архітектури Мюнхенського технічного університету. – Особливу увагу приділено дослідженню гіперболоїдних веж Шухова – винаходу, який набагато випередив свій час. В результаті дослідження внесок Шухова в теорію і практику інженерних конструкцій повинен зайняти належне місце в історії.

Черкаська водонапірна вежа – одна з перших гіперболоїдних конструкцій російського інженера Володимира Шухова, збудована в 1914 році, коли місто використовувало для водопостачання підземні води. Тоді башта під тиском «подавала» цю живильну вологу в будівлі висотою до тридцяти метрів. В грудні 1944 року, під час Другої світової війни, вона була зруйнована. Після війни було вирішено відбудувати унікальну конструкцію. Повністю башту відбудували лише в 1949 році. З 1975 року, коли Черкаси перейшли на споживання дніпровської води, від використання башти відмовились.

Сьогодні вона є унікальною пам’яткою архітектури. Таких водонапірних веж в Україні залишилось 6. Саме через її унікальність, баштою цікавляться різні науковці та наукові установи всього світу.

23 квітня до Черкас завітали доктор архітектури Андрій Кутний та архітектор Андрій Трєгубов, які протягом тижня вивчатимуть гіперболоїдну вежу, проводитимуть деформаційні обміри та складатимуть документацію конструкції.

– Водонапірна башта є візитною картою нашого підприємства, вона знаходиться на балансі та утриманні КП “Черкасиводоканал” – зазначає Сергій Овчаренко, директор Черкасиводоканалу. – Ми із задоволенням сприяємо роботі учасників міжнародного проекту. Понад півстоліття водонапірна башта залишалась однією з основних споруд Черкаського водопроводу, забезпечуючи багатотисячне населення міста водою з підземних джерел. Тож для нас важливо, щоб ця пам’ятка архітектури була збережена.

Від admin

Коментарі закриті.