Останнім часом в Україні суттєво збільшилась кількість незаконних дій шахраїв, які під виглядом робочих груп «перевіряють» підприємства, установи, організації з питань укладання трудових договорів та оплати праці найманим працівникам. Шахраї під загрозою значних штрафів вимагають у підприємців гроші. Про це “Економіка сьогодення” дізналась від прес-служби Управління Держпраці у Черкаській області.

З метою попередження випадків подібних шахрайських дій роз’яснюємо, що роботодавець (юридична особа або фізична особа-підприємець) має право вимагати у осіб, які прийшли нібито для здійснення перевірки, відрекомендуватися та пред’явити службові посвідчення, направлення на проведення перевірки конкретного роботодавця.

З метою захисту від необґрунтованих перевірок потрібно переписати дані службових посвідчень (ПІБ, посаду, орган, який представляє, номер посвідчення, дату видачі, термін дії) на окремий аркуш паперу, при відмові «інспектора» – викликати поліцію для встановлення даних осіб та їх повноважень.

Необхідність наявності зазначених документів та обов’язок їх пред’явлення передбачені ст. 5 Закону України від 05.04.2007 №877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та п. 4 чинного на цей час Порядку проведення перевірок посадовими особами Державної інспекції України з питань праці та її територіальних органів, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 02.07.2012 № 390.

Співробітники Держпраці, які не мають належним чином оформлених службових посвідчень та інших документів, не беруть участь у перевірках роботодавців.

У разі виникнення підозри підприємці можуть звернутися для підтвердження повноважень головного державного інспектора до приймальні Управління Держпраці у Черкаській області за телефоном: (0472) 36-12-78.

Від Author

Коментарі закриті.