Головне управління ДПС у Черкаській області повідомляє, що Законом України від 17.03.2020 №533 – IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID – 19)» внесені зміни до Податкового кодексу України щодо нарахування та сплати плати за землю.

Управління у м.Черкасах Головного управління ДПС у Черкаській області.

Так, не нараховується та не сплачується  за період з 1 березня по 30 квітня 2020 року плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди фізичних або юридичних осіб та використовуються ними в господарській діяльності.

Звертаємо увагу, що відповідно до п.286.2 статті 286 Кодексу платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцем знаходження земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік. Зазначені платники, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання зі сплати плати за землю за період з 1 березня по 30 квітня 2020 року. Виходячи з зазначеного, для юридичних осіб зменшення податкових зобов’язань по платі за землю за березень-квітень 2020 року буде здійснюватися виключно шляхом подання платниками податків уточнюючих податкових декларацій.

Також слід зазначити, що фізичні-особи підприємці  в частині нарахування та сплати земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності прирівняні у правовому статусі до юридичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності. Якщо фізичні особи – підприємці мають правовстановлюючі документи на земельну ділянку вони також самостійно обчислюють розмір плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) шляхом подання податкової декларації.

Таким чином, якщо право на земельну ділянку оформлено відповідно до вимог Земельного кодексу України на фізичну особу – підприємця то така особа має право подати уточнюючу податкову декларацію в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за період з 1 березня по 30 квітня 2020 року.

Акцентуємо увагу, що звільнення від нарахування та сплати плати за землю не поширюється на фізичних осіб – громадян не суб’єктів підприємницької діяльності, а стосується лише ділянок які використовуються у господарській діяльності.

Нагадуємо, що 30 березня 2020 року останній день сплати плати за землю.

Від admin

Коментарі закриті.