На аукціон виставлять земельні ділянки, що були “самозахоплені” – тобто, мають невідомих користувачів, що засівають і збирають врожаї на майже 200 гектарах землі, що може приносити громаді сотні тисяч гривень на її розвиток.

За словами голови громади Юлії Дубовик, орендна плата за землю – це  зазвичай 25-30% від усіх надходжень до бюджету громади, а проблема самозахоплень є однією із найбільш поширених, із якими доводиться стикатися новоствореним громадам під час аудиту власних можливостей.

Користувачів земельних ділянок біля села Вергуни (що увійшли до складу Червонослобідської ОТГ),  виявити не вдалося. Тож громада частину землі уже передала під кладовище, а частину планує віддати у оренду шляхом проведення земельного аукціону – аби землю отримали ті, хто її потребує, а громада почала отримувати з неї прибуток на зарплати вчителям та лікарям.

Як зазначила начальник відділу містобудування, архітектури, земельних відносин Червонослобідської сільської ради Лілія Заріцька,   так само поширеною проблемою, із якою наразі доводиться стикатися громадам, є виділення ділянок до 2-х гектар для учасників бойових дій (АТО). Чинне законодавство встановлює обов’язковість проведення аукціону при наданні земель в користування. Водночас для учасників бойових дій в законі є виключення щодо забезпечення права на землю без проведення аукціону. Однак, з урахуванням того факту, що інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення за межами населеного пункту було проведено частково, наразі  Червонослобідська сільська рада, в умовах дефіциту земельних ресурсів належної якості, працює над вирішенням питання першочергового забезпечення землею учасників бойових дій.

Від admin

Коментарі закриті.