Про вплив служби зайнятості на врегулювання дисбалансу на ринку праці прокоментував директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.

«Для забезпечення роботодавців кваліфікованими кадрами та підвищення конкурентоспроможності громадян, службою зайнятості організовується професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації безробітних.

Професійне навчання переважно здійснюється за робітничими професіями. Головним при організації такого навчання – є узгодження потреб роботодавця і інтересів шукача роботи, це сприяє якнайшвидшому працевлаштуванню, закріпленню на робочому місці.

Окрім організації професійного навчання, на базі навчальних закладів та роботодавців області, широко застосовуються можливості навчальної бази закладів державної служби зайнятості. У 11 регіонах України (Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській, Львівській, Луганській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Харківській, Херсонській областях) діє мережа центрів професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, де організовується  професійне навчання безробітних з усіх регіонів України на потужній сучасній матеріально-технічній базі. У них є можливість здійснювати навчання майже за 90 напрямками.

У січні-вересні цього року професійне навчання проходили 5,7 тис. безробітних, у тому числі 320 осіб у закладах ЦПТО, що в 17 разів більше, ніж  у минулому році.

Рівень працевлаштування після навчання в області  становить понад 96 %.

З метою подолання існуючого дисбалансу на ринку праці щодо невідповідності попиту та пропозиції робочої сили у професійному розрізі та запобігання безробіття в майбутньому, проводиться профорієнтаційна робота, насамперед, із шкільною молоддю.

Фахівці з профорієнтації орієнтують молоду людину у світі професій, розповідають, які професії затребувані в регіоні.

Серед нового, що було впроваджено в діяльності служби зайнятості є функціонування Платформи з профорієнтації та розвитку кар’єри та онлайн сервіс «МОЯ ПРОФЕСІЯ: консультаційна мережа».

Досягнення успіху у професійній діяльності залежить не лише від свідомого вибору фаху, але й від бажання людини до самовдосколення шляхом самоосвіти, тобто навчання впродовж життя, що є притаманним вже сьогодні для європейських країн.

Служба зайнятості завжди прагне до вдосконалення своєї роботи. Наразі, в рамках реалізації «Стратегії розвитку служби зайнятості на 2019-2022 роки», з початку цього року впроваджено інститут кар’єрного радника, який сприяє підвищенню ефективності обслуговування кожного клієнта за індивідуальним підходом.

З серпня цього року в роботу служби зайнятості впроваджується інститут консультанта роботодавця, який полягає у розширенні підходів до надання послуг роботодавцям.

З вересня розпочато роботу щодо впровадження інституту спеціалізованого кар’єрного радника. Це особливий підхід до надання послуг безробітним, які мають гарантії у сфері зайнятості або є недостатньо конкурентоздатні на ринку праці. Ветерани антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, особи з інвалідністю матимуть змогу отримувати послуги, що базуватимуться на психологічній підтримці та допомозі у професійному самовизначенні.

Окрім цього, фахівці служби зайнятості допоможуть не лише визначити індивідуальні здібності та нахили, але й, за умови бажання та схильності до підприємницької діяльності, нададуть допомогу у розробці бізнес-плану. Викладені ідеї на папері, після успішного їх захисту на комісії, будуть реалізовані завдяки фінансовій підтримці служби зайнятості».

Від admin

Коментарі закриті.