В переліку регіонів України з найбільшими площами лаванди лідирують Київська, Черкаська та Житомирська області, пише Економіка сьогодення.

Як повідомляє agro-business.com.ua , загалом в Україні п’ятий рік поспіль ринок вирощування цієї рослини зростає, а вітчизняні аграрії підрахували, що бізнес на лаванді — це вигідно.

За словами головного наукового співробітника лабораторії квітково-декоративних і лікарських культур Інституту садівництва НААН України Ольги Рудник-Іващенко, пожвавлення лавандового бізнесу серед українських фермерів відбулося через зміну клімату. Вирощувати традиційні культури стало важче через посуху. Тож аграрії взялися освоювати навички в роботі з іншими рослинами.

«Можна вважати це парадоксом, але другою причиною пожвавлення стала окупація Криму, який до того був основним постачальником лаванди. На щастя, колективу нашої лабораторії вдалося зберегти кримську колекцію сортів. Наші селекціонери також створили новий сорт лаванди Мрія, зараз він проходить державну реєстрацію. Крім того, ми розробили технологію вирощування лаванди в нетрадиційних умовах», — розповіла представниця Інституту садівництва НААН України.

За її словами, з лаванди виготовляють ефірну олію та гідролат (лавандову воду). Її отримують з квіток рослини шляхом дистиляції, а застосовують таку продукції в парфумерії, ароматерапії та виробництві косметики.

Цікаво, що з кілограма сировини лаванди можна отримати всього 12 мілілітрів ефірної олії. Виходить, що з гектара насаджень духмяних квіток за сезон виробляють лише 60-70 кг олії.

«Тож не дивно, що ринкова ціна 1 літра лавандової олії сягає 34 тис. грн, а гідролату — 1300 грн/л», — зауважила Ольга Рудник-Іващенко.

Від admin

Коментарі закриті.