Нині широко обговорюється проєкт Державного бюджету на 2020 рік, який Кабмін вніс на розгляд Верховної Ради. Аналізують його і у громадах Черкащини, пише Економіка сьогодення.

Згідно з текстом проєкту, доходи державного бюджету України в 2020 році мають становити 1 трлн 79 млрд 487 млн 458,3 тис. грн, у тому числі доходи загального фонду державного бюджету України – у сумі 962 млрд 747 млн 125,5 тис. грн і доходи спеціального фонду державного бюджету України – у сумі 116 млрд 740 млн 332,8 тис. грн. Порівняно з бюджетом на 2019 рік доходи мають зрости приблизно на 53 млрд грн.

Але чи дійсно це так, і чи не призведуть зміни, закладені у Держбюджеті-2020 до зменшення фінансової спроможності громад?

Ситуацію із прогнозованими показниками бюджету по Камʹянській міській обʹєднаній територіальній громаді коментує міський голова Володимир Тірон:

«Розглянувши проект державного бюджету на 2020 рік, я? як міський голова Кам’янської об’єднаної громади, член правління Асоціації міст України, хочу виділити кілька проблемних питань, що негативно вплинуть на формування місцевого бюджету. На сьогодні перед громадою виникають кілька основних питань щодо формування бюджету у дохідній та видатковій частині, а саме:  у зв’язку із наміром припинити зарахування частини (13,44%) акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на її митну територію пального втрати місцевого бюджету Кам’янської об’єднаної територіальної громади у 2020 році складуть близько 2,500 млн. грн.

Щодо освітньої субвенції, то її розмір з державного бюджету на 2020 рік враховує лише зростання розміру мінімальної заробітної плати на 12%, а не фактичне – на 35%. Крім того, не врахована реальна кількість учнів у класах, що потягне за собою додаткові видатки з місцевого бюджету. З урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 р №822  «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних  та наукових працівників закладів і установ освіти і науки» потенційні видатки бюджету громади зростуть на 51,1%, а отже додаткове навантаження на бюджет становитиме  8313, 5 тис. грн.

Крім того, підвищення заробітної плати педагогічним працівникам дошкільної, позашкільної  освіти на виконання вимог постанови  Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 р №695 «Про внесення зміни до постанови   Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 р №22», а також  підвищення  заробітної плати тренерів – викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл   на виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 р №755 «Деякі питання оплати праці працівників дитячо-юнацьких спортивних шкіл»  потребуватиме додаткових видатків з бюджету громади в розмірі 1267,2 тис. грн». 

В умовах реформи децентралізації, коли на місця передається все більше повноважень, держава не забезпечує належної компенсації втрат місцевих бюджетів. Відсутність у місцевих бюджетах реальних фінансових ресурсів на виконання власних та делегованих повноважень призведе до зменшення обсягу та зниження якості надання соціальних та комунальних послуг населенню, скорочення видатків на оновлення інфраструктури та на проєкти розвитку.

Від admin

Коментарі закриті.