Як повідомляє Діловий регіон з посиланням на «Сміла.UA», адміністратор фейсбук-групи «Змінимо Смілу на краще!» Юрій Медведенко повідомив, що одна із компаній відновлює малу ГЕС у Великій Яблунівці.

«Будь-яке будівництво – це розвиток. Компанія, що ремонтує малу ГЕС, проводить благоустрій узбережжя, а ще обіцяє встановити там лавочки, сміттєві баки, створити зону відпочинку та заглибити водойму. Потужність станції 75 кВт.», – розповідає пан Юрій.

Але не у всіх смілян відродження малої ГЕС у Великій Яблунівці викликало позитивні емоції. Не всі вірять, що від цього довкіллю буде велика користь.

«Доб’ють Тясмин та довкілля Сміли вщент! Як приклад – міні ГЕС на Росі в Корсуні. Там щороку велике лихо внаслідок роботи ГЕС», – вважає смілянин Ілля Слободяник.

За його словами, це добре, що почистять і заглиблять водойму. Але в порівнянні зі шкодою, яку ГЕС буде наносити природі, той «плюсик нікчемно малий».

«Пояснюю: зараз приток води є щосекундно, цілодобово, нехай малий, але є, тобто вода насичується киснем. А для ГЕС зроблять приток штучно закритим, пускатимуть воду лише раз-два на добу, зважаючи на достатнє накопичення для їх заробітку. На довкілля плювати вони хотіли, ось живий приклад», – говорить пан Ілля, надаючи посилання на те, як впливає робота ГЕС на екологію річку Рось у районі Корсунь-Шевченківського.

На його переконання, проблема малої ГЕС на Смілянщині випливе обов’язково. Адже для рентабельності її роботи треба спускати водночас великий обсяг води.

Від admin

Коментарі закриті.