Ось уже два роки як утворилася Паланська сільська об’єднана територіальна громада. у 2017  році жителі сіл Паланка, Берестівець, Городецьке, Громи, Кочержинці, Кочубіївка, Максимівка, Томашівка, а пізніше і Юрківка вирішили згуртуватися, аби разом вирішувати місцеві проблеми, пише Економіка сьогодення.

Сьогодні Паланська громада стала однією із показових об’єднань, куди за досвідом їдуть не лише з Черкаської області, а й з інших регіонів країни.

Днями до громади завітали черкаські журналісти, представники Сагунівської та Дмитрушівської ОТГ. Захід відбувся за ініціативи Черкаського РВ АМУ в рамках  Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

У структурі доходів громади левову частину складає ПДФО (понад 32 млн грн за 2018 рік). Основними платниками податку є «Тепличний комбінат», підприємство «Світ меблів» та військова частина, які знаходяться на території громади. 23% доходів – паї та дивіденди. Всього власні доходи за минулий рік у Паланській ОТГ склали 44264,4 тис грн.

Найбільше в громаді затрачають на освіту – 41%.

«Для нас галузь освіти пріоритетна. Багато зроблено для того, щоб реалізувати програму «Нова українська школа»: закуплено новітнє навчальне обладнання, нові меблі, телеекрани для навчання, принтери, ноутбуки. На це спрямовано 78 тис. грн бюджетних та 127 тис. грн субвенційних коштів» – говорить заступник голови Паланської ОТГ Анатолій Шевчук.

На жаль, чимало «освітніх» коштів у громаді затрачається на утримання незаповнених учнями приміщень шкіл та садочків. Адже у 7 школах громади навчається всього 530 учнів, а у 6 закладах дошкільної освіти – 240 дітей. Тому керівництво громади задумується над оптимізацією навчальних закладів громади.

«Зараз працюємо над оптимізацією навчальних закладів та організацією підвезення учнів. Але це не означає, що ми хочемо зменшити видатки на освіту. Ми хочемо, щоб рівень видатків залишився на тому ж рівні, але ці гроші спрямовувати на розвиток освіти», – уточнив  Анатолій Шевчук.

Основний обсяг робіт цього року спрямували на проведення капітального ремонту опорної Паланської школи. Більше як 1 млн грн було витрачено на переобладнання другого поверху, перекриття даху, реконструкцією системи опалення тощо. За кошти місцевих сільгоспвиробників закуплено інтерактивну панель вартістю 120 тис. грн.

За бюджетні кошти проводиться ремонт Кочержинської школи. Тут встановлені скляні двері, стару, трухляву підлогу замінено на нову, стіни обшиті гіпсокартоном та здійснено монтаж підвісної стелі «Армстронг».

Аби приміщення шкіл, які вивільняться після оптимізації, не пустували, у Паланській ОТГ розробили освітні програми. Так, на базі реорганізованого Кочержинського НВК планується організувати ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. У цьому питанні вже є погодження із Міністерством оборони України. На базі берестівецької школи у планах організувати навчальний заклад із підготовки молодих фермерів. По цій програмі громада співпрацює із Українським аграрним ліцеєм, що в Умані.

У приміщеннях шкіл також пропонується відкрити стаціонарні табори відпочинку для дітей, які б працювали під час канікул.

Дбають у Паланській ОТГ і про енергоефективність шкільних закладів. У Кочубіївській школі уже замінено систему опалення.  Найближчим часом планують ще дві школи перевести із газових на твердопаливні котельні.

А поки у Паланській ОТГ чекають виділення обласною радою шкільного автобуса у рамках співфінансування. Для цього громада на початку року виділила 950 тис. грн.

У кожній школі є свої родзинки. У Паланській школі є свій зал досягнень, де зібрані всі нагороди навчального закладу, його учнів і викладачів, на першому поверсі обладнана майстерня по роботі з деревом і металом.

Школа у Кочубіївці має сучасний спортивний зал, найбільший в області. У спортзалі облаштовані місця для глядачів. Є тут і роздягальні, душові. Спортзал використовується максимально. Вдень тут, звісно, проходять заняття та тренування для учнів, а ввечері займатися спортом сюди приходять жителі громади. Тут проходять змагання усіх рівнів – від місцевих до Всеукраїнських.

Спортзал збудований завдяки меценату, керівнику місцевої агрофірми «Базис» Володимиру Осадчому.

Учні Кочібіївської школи на спеціалізованому уроці вивчають цілющі можливості рослин.

 

У Паланській громаді поряд з освітою велику увагу приділяють спорту. Хоча видатки у бюджеті на цей вид діяльності мінімальні – 1%. Фактично усі витрати на спорт взяли на себе керівники господарств, які розташовані на території ОТГ. Тож у Паланці, Кочубіївці, Городецькому, Берестівці є прекрасні стадіони з глядацькими місцями під накриттям, автополивом, біговими доріжками.

Окрім великих стадіонів, де приймаються футбольні матчі різних рівнів, у Паланціі та Городецькому є менші футбольні поля зі штучним покриттям.

А ось у Берестівці найближчим часом облаштують ринг. Тож співпраця влади і громади дає свої позитивні результати.

 

Від admin

Коментарі закриті.