Як інформують у міськраді Черкас, директор КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась прокоментував ситуацію із «січневими» платіжками за опалення, у яких жителі побачили «захмарні» цифри. Пояснює: усе через раніше встановлені лічильники тепла. На підприємстві вбачають єдиний вихід – утеплювати помешкання та мінімізувати втрати тепла.

За його словами, через підвищення в листопаді минулого року вартості газу на 23 % у січні зріс і тариф на тепло (на 18 %).

«Багато мешканців здивовані рахунками в платіжках за січень. У Черкасах залежно від будинку вони й справді сильно відрізняються: від 19 гривень за метр квадратний до 123 гривень. Так сталося через те, що нині мешканці платять рівно стільки, скільки вони реально споживають за лічильниками тепла. Аби нарахування проводилися як і раніше, то з урахуванням температурного режиму й нового тарифу всі сплачували б 49 грн за метр квадратний, – пояснює Павло Миколайович. – У середньому будинки, які утеплені та ті, які не утеплені, але в них встановили ІТП і в них мешканці контролюють витрати тепла (для прикладу, засклені й заклеєні місця загального користування, утеплені трубопроводи на горищах і в підвалах), сплачують у межах від 30 до 35 грн за м.кв. Натомість будинки, в яких відсутні індивідуальні теплові пункти, але в них проводилися інші енергоощадні заходи, сплачують від 40 до 50 грн за м.кв. Ті ж будинки, в яких наявні проблеми: не утеплені стіни, трубопроводи, де не закриваються двері в місцях загального користування чи не герметичні вікна, – сплачують більше 50 грн за м.кв.».

Упродовж літа, розповідає директор КПТМ «Черкаситеплокомуненерго», на підприємстві зверталися з приписами до керівників ОСББ, управителів будинків із проханням здійснити заходи з енергозбереження. Як результат, у тих помешканнях, де такі заходи втілили, мають у платіжках менше 30 грн за м.кв, тоді ж як у решті нарахували справді великі суми.

«Вихід тільки один: утеплювати свої будинки і мінімізувати витрати тепла», – говорить Павло Карась.

Він поінформував також, що фахівці відділу по наладці теплових режимів провели тепловізійне обстеження житлових будинків за допомогою тепловізора FLUKE Ti10. Обрали будинки з високою вартістю одного метра опалювальної площі квартири, зокрема, по вул. Кривалівська, 69 (82,2468 грн за м.кв), по вул. Кривалівська, 71 (71,5377 грн за метр квадратний) та по бул. Шевченка, 244/1 (67,4463 грн за метр квадратний). Для порівняльного аналізу обстежили будинок №66, що на вул. О.Дашковича. У ньому вартість тепла за метр квадратний становить 31,4954 грн.

За словами Павла Миколайовича, в них зробили тільки зовнішнє тепловізійне обстеження.

З’ясувалося, що в будинках без теплової ізоляції втрати тепла майже в 2,5 рази вищі, ніж у будинку з ізольованими зовнішніми конструкціями.

Від Author 2

Коментарі закриті.