На Черкащині функцію постачання електроенергії тепер виконує новостворене товариство «Черкасиенергозбут». У зв’язку з цим відбулися деякі зміни у платіжках, інформує “Про Все“. Представники ПАТ «Черкасиобленерго» і ТОВ «Черкасиенергозбут»розповіли, що зміниться у платіжках, що робити, коли залишилася заборгованість із минулого року, або ж навпаки на рахунках є залишок коштів, а також про найголовніше – чи зміняться тарифи на електроенергію цьогоріч.

Про зміни у платіжках

У грудні черкащани отримали заяви-приєднання до умов договору про постачання універсальної послуги від ТОВ «Черкасиенергозбут».  Якщо вони і надалі сплачували рахунки й не укладали договори з іншими постачальниками, то вже в лютому цим споживачам прийдуть платіжки із реквізитами «Черкасиенергозбуту». Водночас комерційний директор ПАТ «Черкасиобленерго» Ігор Дмитрієв додає, що дуже важливо точно і вчасно подавати показники лічильника, щоб правильно сформувати рахунок.

Головне – правильно оплатити рахунки: черкащанам розповіли, що зміниться у платіжках за електроенергіюНа фото зразок платіжки. Червоним виділено місце, де вказані нові реквізити, за якими споживачі повинні сплачувати рахунки

– Під час отримання платіжки за січень потрібно звернути увагу на реквізити юридичної особи, яка отримує платіж, тобто ТОВ «Черкасиенергозбут» – саме їх потрібно вказати у квитанції, – пояснивзаступник директора комерційного ПАТ «Черкасиобленерго» Руслан Самойленко.

Також він зауважив, що споживачам варто звернути увагу на особовий рахунок побутового споживача в постачальника ТОВ «Черкасиенергозбут», який змінився.

Головне – правильно оплатити рахунки: черкащанам розповіли, що зміниться у платіжках за електроенергіюНа фото зразок платіжки. Червоним виділено місце, де вказаний особовий рахунок, а також – де зазначена остаточна сума оплати

– Наразі в базах даних діє і старий, і новий рахунки, але сплачувати за спожиту енергію у січні потрібно за новими реквізитами та з новим особовим рахунком, – додав Самойленко.

Це потрібно для того, щоб постачальник побачив, що платіж виконаний на його рахунок певним споживачем.

Остання зміна в новій платіжці стосується контактів. Раніше знизу цього документу зазначали лише дані ПАТ «Черкасиобленерго», тепер додаються ще реквізити кол-центру  ТОВ «Черкасиенергозбут».

Про зміни у розрахунках за попередній період

Всі споживачі, які мають заборгованість за 2018 рік, обов’язково повинні з нею розрахуватися, адже ПАТ «Черкасиобленерго» має повноваження застосовувати певні санкції до боржників, зокрема, вирішення конфлікту в судовому порядку та відключення абонента від мережі.

Якщо заборгованість виникла до 2019 року, то її потрібно погасити за старими реквізитами, тобто на рахунок «Черкасиобленерго» за реквізитами, які вказані у старих платіжках за грудень, листопад 2018 тощо.

Якщо ж навпаки споживачі мають переплату, то ці гроші нікуди не зникнуть, їх можна буде використати в подальшому на оплату послуг «Черкасиенергозбуту».

– За законом, ми повинні розділити споживачів, які мають переплату на дві категорії: ті, що отримували субсидію, та ті, що ні. Насамперед перераховуватимуть переплачені кошти тих абонентів, які не отримували такої соціальної допомоги, адже споживачі, які отримували субсидії, мають право на такий перерахунок аж у травні, тоді можна буде визначити правдиву суму переплати, – додав Самойленко.

Також заступник директора комерційного ПАТ «Черкасиобленерго» зауважив, що без особистої згоди споживача перерахувати надлишок неможливо. Тому черкащанам варто звернутися в РЕМ і написати  заяву  щодо перерахування коштів на особистий рахунок споживача до постачальника універсальних послуг «Черкасиенергозбуту».

Коли подавати показники лічильника?

Руслан Самойленко зауважив, що за новим кодексом комерційного обліку споживач повинен передати покази лічильника першого числа кожного розрахункового місяця.

– Сервіси, якими раніше користувалися споживачі, залишилися незмінними. Тобто це можна робити як онлайн, так і особисто в РЕМі, – додав Самойленко.

Головне – правильно оплатити рахунки: черкащанам розповіли, що зміниться у платіжках за електроенергіюСпособи передання показників лічильника

Також важливо зрозуміти, що для правильного формування рахунку, показники варто збирати якнайближче до кінця місяця і подавати максимально близько до першого числа.

Чи зміниться тариф на електроенергію у 2019 році?

Заступник директора ТОВ «Черкасиенергозбут» Юрій Курницькийзапевнив, що компанія намагається вжити максимальних заходів, аби споживачі не відчули процес реорганізації. Тому вони намагалися не сильно змінювати платіжки.

Також Юрій Курницький  додав, що для побутових споживачів тариф на електроенергію поки що залишається незмінним, оскільки його і надалі регулює НКРЕ КП.

– Наразі ми чекаємо до липня, тоді має запрацювати ринок електроенергії і стане зрозуміло, чи підвищуватимуться ціни, – додав Курницький.

Також він зауважив, що в разі вибору нового постачальника, варто прискіпливо перевіряти його «кредитну історію» та не спокушатися на аж надто «вигідні» пропозиції. Якщо черкащанин має переплату, вона нікуди не зникне, її надалі можна буде використати для оплати послуг постачання електроенергії, а тариф на електроенергію залишається незмінним.

Від Author 2

Коментарі закриті.