Сезон оренди квартир у Черкасах – у розпалі. Традиційно ціни підвищуються, а попит не зменшується. Цього року до проблем у пошуку орендованого житла додається й захмарна плата за “комуналку” у зв’язку із суворими змінами до правил отримання субсидії.

Відповідно до об’яв на сервісі оголошень в Інтернеті, ліжко-місце у квартирі з господаркою можна винайняти від 600 гривень, без неї – від 1000. Окрема кімната вартуватиме від 1500 гривень. Ціни однокімнатних квартир, розташованих далеко від центру міста, стартують від 2200 гривень, двокімнатних – 2500, трикімнатних – 3000. В елітному районі винайм однокімнатної квартири коштує близько 4000 гривень.

Оренда житла ще сильніше вдарила по кишенях черкасців зі зміною правил надання субсидій. Якщо раніше орендодавці могли йти на хитрість і здавати квартири й будинки вже з субсидією, то нині більшість із них не отримає житлово-комунальної компенсації.

Зміни у програмі житлових субсидій діють із 27 квітня 2018 року, коли Кабмін прийняв постанову №329. Нею затверджено нову редакцію “Положення про порядок надання житлових субсидій”. З цієї осені розраховувати на субсидію не зможуть ті, хто має тіньову зайнятість, зокрема й ті, хто здає в оренду квартири, що у 80% випадків не затверджено офіційно. Орендодавці не афішують свої доходи, аби щоквартально не сплачувати податок в розмірі 18%.

Заступник начальника управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат Департаменту соцполітики Черкаської міської ради Тетяна Обідало зазначає, поки що в місті не перевіряють дотримання орендодавцями змін до постанови та сподіваються на їхню совість. Отримати ж субсидію змогли ті орендарі, які підписали офіційний договір з власниками нерухомості.

“Через рішення комісії може бути призначено субсидію на житло, якщо орендодавець здав квартиру згідно з договором, та ще й зареєстрував його у податковій. Субсидію мають ті, хто орендує житло. Коли хтось неофіційно здає нерухомість, а на себе оформляє субсидію, ми не можемо цього перевірити. Тільки коли хтось нас офіційно про це повідомить, тоді можлива така перевірка”, – коментує Тетяна Обідало.

Від Author

Коментарі закриті.