З 1 жовтня 2018 року розпочнеться призов на службу до ЗСУ. Він мав тривати до 30 листопада, але Президент вніс зміни до свого указу від 15 лютого 2018 року № 33 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2018 році» і продовжив призовну кампанію до

31 грудня  2018 року.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили, що призов до лав Збройних сил України продовжили у зв’язку зі збільшенням кількості призовників для комплектування військ Національної гвардії України та Державної прикордонної служби.

Кого призовуть?

Призовний вік в Україні становить 20-27 років. Всі чоловіки такого віку, визнані придатними до стройової підготовки і не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії, зобов’язані пройти службу в рядах збройних сил України.

Цього року на Черкащині планується призвати близько 700 призовників. Ті з них, хто не має вищої освіти, повинні відслужити 18 місяців, а призовники зі ступенем спеціаліста або магістра — 12 місяців.

Згідно з українським законодавством призовники, які отримали повістку з військкомату, зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, зазначений у ній.

У той же самий час в Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Відповідно після оголошення про початок призову в армію, військовозобов’язаним громадянам надається 10 днів на явку у військовий комісаріат.

Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини не є вагомими та можуть бути прирівняні до ухилення від служби в армії.

Яка відповідальність передбачена за ухилення від служби?

До тих, хто не з’явився на призовну дільницю без поважних причин може бути застосована адміністративна відповідальність — штраф від 85 до 119 гривень за перше порушення, та штраф 170-255 гривень у випадку повторного порушення. Також за ухилення від призову передбачена і кримінальна відповідальність, яка передбачає обмеження волі на строк до трьох років.

– Перша повістка, яку отримують призовники — це повістка на проходження медичного огляду та уточнення даних призовника. І лише після проходження всіх комісій і відсутності підстав для отримання відстрочок від служби призовник може отримати повістку на проходження служби в ЗСУ, — повідомивзаступник обласного військового комісара Олег Захаренко.

Також він розповів, що за 2017 рік в Черкаській області на призовні дільниці для проходження медичного огляду та уточнення даних не з’явилося близько 30 тисяч призовників.

За весняний призов 2018 року на призовні дільниці за першою повісткою не з’явилося понад 16 тисяч призовників. До близько 600 з них було застосовано адміністративні заходи у вигляді штрафів. До прокуратури було передано 25 справ таких призовників. По одній справі вже було ухвалено судовий вирок.

Чи поїдуть призовники в зону бойових дій?

Однією з причин неявки призовників є те, що багато хто побоюється потрапити на службу до зони проведення ОСС.

За словами обласного військового комісараЄвгена Курбета, жоден призовник не потрапить до зони проведення ОСС.

– До зони ОСС призовники не будуть відправлятися. Туди будуть спрямовані лише військовослужбовці, які висловили таке бажання. До того ж такі бажаючі мають пройти строкову службу і після цього укласти контракт.  Усі інші проходитимуть службу в частинах, які не знаходяться в зоні бойових дій, — повідомив Євген Курбет.

Хто може отримати відстрочку від служби?

Також він розповів, що кожен призовник може отримати відстрочку від служби у випадку, якщо він належить до однієї з категорій, які мають право на пільгу, серед таких:

– чоловіки, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину;

– студенти денних відділень ПТУ, ВНЗ і духовних семінарій;

– призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї;

– педагоги, лікарі, священнослужителі, поліцейські, резервісти тощо.

Підставою для отримання відстрочки є надання документів відповідних до категорії, яка має право на відстрочку.

Також призовники можуть отримати і повне звільнення від служби в лавах ЗСУ. При умові, що вони підпадають до таких категорій:

– визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби;

– досягли 27-річного віку (на день відправлення на строкову службу);

– які до набуття громадянства України пройшли службу в інших державах;

– виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків 1 і 2 контрактів;

– яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу;

– засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, в тому числі із  звільненням від відбування покарання;

– призовники, чиї близькі родичі загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов’язаних.

Від Author 2

Коментарі закриті.