У період реформування органів влади і управління, секторальних реформ створюється поживний грунт для міфів навколо оновлення систем, запровадження новацій, порушення стереотипів. І незважаючи на очікувані та отримані позитиви, покращення  та приклади успіхів і соціальних перемог, міфи наполегливо чіпляються і продовжують жити у свідомості громадян. Такою є ситуацію і в реформуванні галузі охорони здоров’я. Але у Мокрокалигірській ОТГ ми побачили, як розвінчуються міфи навколо медичних реформ.

У громаді створено Центр первинної медико-санітарної допомоги Мокрокалигірської сільської ради, до якого входять дві амбулаторії загальної практики сімейної медицини та 4 ФАПи. Тобто, у кожному населеному пункті обʹєднаної територіальної громади є медичний заклад.

Ставши об’єднаною, громада отримала можливість приведення закладів охорони здоров’я у належний стан. Так, здійснено поточний ремонт приміщення Мокрокалигірської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, частину якого реконструйовано під реабілітаційний центр для учасників АТО та осіб з обмеженими фізичними можливостями, згодом планується капітальний ремонт цього об’єкта за кошти ДФРР та інфраструктурної субвенції. Капітально відремонтовано ФАП у с.Єлизаветка та  котельня амбулаторій загальної практики сімейної медицини в с.Ярошівка.

Нова структура, що тепер забезпечує охорону здоров’я у громаді, поповнилася і новим обладнанням. Нещодавно придбано стоматологічну установку вартістю понад 75 тисяч гривень та кардіограф за 30 тисяч.

Правда, в ОТГ зіштовхнулася із проблемою лікарських кадрів.  Шукали лікарів в області, запрошували молодих спеціалістів, та даремно. Тому пішли іншим шляхом. На сесії прийняли Цільову програму підготовки лікарських кадрів для закладів охорони здоров’я Мокрокалигірської обʹєднаної територіальної громади з перевагою для молоді, яка проживає в громаді. Виділили кошти з бюджету на навчання у медичних вишах трьох спеціалістів – у цілому  на підготовку фахівців буде спрямовано понад півмільйона гривень. Згідно з таким рішенням   громада може навчати лікарів-інтернів та студентів, які ідуть на перший курс. І сьогодні за програмою навчається двоє спеціалістів: лікар педіатр, який перейшов на другий рік навчання інтернатури у Національному медичному університеті ім.О.О.Богомольця  і наступного року його чекають у громаді,  та випускниця Мокрокалигірської ЗОШ,  яка вступила на перший курс  Вінницького медичного університету. Окрім цього, для лікаря, який виявить бажання приїхати працювати в ОТГ, громада придбала облаштований будинок з 25 сотками землі.

І це тільки перші кроки Мокрокалигірської об’єднаної територіальної громади разом з реформуванням в охороні здоров’я, далі – амбітні плани та реальні дії в покращенні медичного обслуговування жителів ОТГ.

Від admin

Коментарі закриті.