У січні 2013 року депозитна база банків (кошти підприємств і населення) зросла на 2,5% – до 580,8 млрд. грн. При цьому балансова заборгованість за банківськими кредитами підприємств і населення за цей період збільшилась лише на 0,3% (до 773,0 млрд. грн.), повідомляють у прес-службі Незалежної асоціації банків України (НАБУ).

Банками спрямовують нові депозити переважно на заміщення раніше залучених більш дорогих ресурсів, а також формування «подушки безпеки», інвестуючи в державні папери та депозитні сертифікати НБУ. Основну увагу банківський сектор сконцентрував на внутрішньому депозитному ринку, тоді як лише місяцем раніше банки активніше користувалися короткостроковими позиками Національного банку України.

Порівняно з груднем минулого року, обсяг наданих банкам кредитів рефінансування на умовах овернайт та за допомогою тендерів зменшився в 12 разів і за підсумками січня 2013 року склав 0,34 млрд. грн. Обсяг надлишкової ліквідності, вилученої з банківської системи шляхом розміщення депозитних сертифікатів НБУ, в січні склав 15,07 млрд.грн., а це 90% від річного показника за 2012 рік.

У першому місяці 2013 року відбулося зниження вартості ресурсів майже в усіх сегментах грошово-кредитного ринку: середня відсоткова ставка за строковими депозитами у національній валюті знизилася на 2,27 в.п. – до 12,61%; ставка за кредитами в національній валюті знизилася на 1,04 в.п. – до 16,51%; середньозважена ставка за міжбанківськими ресурсами в національній валюті в січні 2013 року склала 4,49% (проти 8,10 % місяцем раніше).

Станом на 01.02.2012 р. обсяг коштів банків на коррахунках в НБУ збільшився на 13% – до 27,89 млрд. грн. (загальний обсяг коштів банків у НБУ зріс на 5,8% – до 35,72 млрд.грн.); інвестиції банківської системи в ОВДП протягом січня збільшилися на 5,1%, і на початок лютого склали 69,4 млрд. грн.

Усе це свідчить про наявність в банківській системі ресурсів для кредитування економіки. Однак кредитування, як і раніше, здійснюється у досить скромних обсягах. Це пов’язано передусім з дефіцитом платоспроможних позичальників та високим рівнем операційних ризиків, обумовлених, в тому числі, низьким рівнем захищеності кредиторів і недосконалістю судової системи.

 

Від admin

Коментарі закриті.