Президент Петро Порошенко наголошує, що фінансові можливості громад значно розширилися в результаті проведення децентралізації і закликає до їх ефективного використання на місцях. Про це Петро Порошенко сказав під час виступу на XIV Українському муніципальному форумі, інформує прес-служба АМУ.
«Раніше органи місцевого самоврядування, всі це знають і не треба нікого в цьому переконувати, це були каси по виплаті заробітної плати. Ніякого розвитку, ніякої стратегії не можна було б робити, бо не було відповідної фінансової підтримки. А тепер органи місцевого самоврядування є мозковим центром, де планується і забезпечується стратегія розвитку», – підкреслив Президент.
За його словами, так відбувається, бо громади мають власну доходну базу, яка вже не залежить ні від кого. «Можу наголосити, що ми з вами про це мріяли багато-багато не років, а десятиліть. Бо, крім власної доходної бази, вони мають ще гарантовану підтримку з державного бюджету»,  – зауважив він.
Президент наголосив: «Хочу навести одну дуже промовисту цифру, яка, на мою думку, яскраво демонструє досягнення децентралізації з фінансової точки зору. Нарешті частка місцевих бюджетів з трансфертами у зведеному бюджеті України за підсумками поточного року буде складати 51,5%».
«Ніколи такого не було, щоб більшість державних грошей було в об’єднаних громадах», – підкреслив Президент.
Глава держави нагадав, що в часи, коли був народним депутатом та очолював парламентський бюджетний комітет, частка місцевих бюджетів ледь перевищувала 30%, в 2014 – 2015 роках була 45%.
Він підкреслив, що рух у напрямку збільшення частики місцевих бюджетів буде продовжено: «За чотири роки ми з вами спільно зробили колосальний перерозподіл на користь кого – на користь громадян України, на користь громад».
«Це наше спільне досягнення і ми маємо донести в наслідок чого у нас з’явилися дороги, з’явилось освітлення, з’явились дитячі садки, з’явився престиж роботи в органах місцевого самоврядування. Виросла заробітна плата у тих, хто працює. Створена  додаткова мотивація», – зауважив Президент.
Глава держави також зазначив, що є ще більш промовистий індикатор. «Цього року частка місцевих податків та зборів у власних доходах місцевих бюджетів становитиме, за прогнозом, 30%. Власна доходна база, куди ніхто ні звідки не лізе. Це  ваші гроші. В 2014 році, до початку децентралізації, вона складала менше 1%. В 2015 році, вже за підсумками першого року реформи, виросла до майже 27%», – наголосив Петро Порошенко.
За його словами, від 2014 року і дотепер, державна підтримка на розвиток територіальних громад та розбудову їхньої інфраструктури зросла в 39 разів. «Я думаю, що це дуже промовисті цифри. У 2014 році цифра  була  півмільярда, зараз – майже двадцять мільярдів гривень. Це є дуже яскрава демонстрація рішучості та ефективності дій держави, влади, Президента, Уряду у напрямку децентралізації»,- сказав Президент.

 

Від admin

Коментарі закриті.