У невеличкому місті Ватутіне працює завод, який менш ніж за рік роботи встиг не лише завоювати своє місце в національних маркетах, а й знайти іноземних партнерів.

“Комбінат баранкових виробів” збудували на місці давнього підприємства «Ватутінський хлібопродукт». Нові власники, що викупили територію, по суті звели повністю новий цех та купили туди сучасне обладнання, інвестувавши більше 200 млн грн. Представники підприємства-експортера розповіли кореспонденту сайту «ІнфоМІСТ», які товари полюбляють за кордоном, та як вони шукають нових партнерів.

На сьогодні “КБВ” випускає пряники, кілька видів бубликів і соломку, а також кондитерські ласощі (торти та тістечка). У подальшому хочуть розширити асортимент. Наприклад, випускати не лише солодку сушку, а й солону. Зараз підприємство монтує експериментальну лінію, на якій почне випускати снеки з різними добавками. Кажуть: попит породжує пропозицію.

На місяць “КБВ” випускає близько 300 тонн продукції. Планова потужність – близько 800 тонн.

Продукцію підприємства можна знайти в усіх мережах на території України, а також у Грузії, Молдові, Німеччині, Франції, Болгарії, Греції, США та Канаді. На експорт іде близько 40% товару.

Наприклад, у Грузії, Молдові та Німеччині найбільше люблять черкаські баранкові вироби, а у Штатах – торти. Відкривати нові ринки підприємцям допомагає зняття митних бар’єрів, що стало можливим завдяки відкриттю Зони вільної торгівлі.

– Для пошуку нових клієнтів ми беремо участь у виставках, використовуємо попередньо напрацьовані зв’язки. Зараз уже на тому етапі, що до нас дехто сам звертається, – каже директор “Комбінату баранкових виробів” Микола Шабельник. – Головне для закордонних клієнтів – це постійна якість, без жодних «але». От і все.

“КБВ” має обов’язкові для експорту сертифікати ISO 2002 та ISO 2001. Нині працює над розширенням закордонного ринку збуту. Зокрема, йде до отримання нових сертифікатів.

– Маємо сертифікат “Халяль”, тобто нашу продукцію можуть їсти мусульмани. Хочемо отримати сертифікат «Кошер». Тобто наші баранкові вироби стануть «кошерними», – говорить директор підприємства. – Зараз ідемо до отримання сертифікату IFS, який потрібен для закордонних мереж. Поки лише готуємось до цього. Це – дуже велика праця.

За словами Шабельника, на Черкащині приємно будувати бізнес, тому що тут є люди, які можуть сумлінно працювати, необхідні комунікації та вдале логістичне сполучення.

– На сьогодні країна перебуває в не дуже привабливих умовах, і такі вкладення у депресивне місто Ватутіне має важливе значення. Спочатку інвестор вагався, чи вкладати кошти. Ми провели консультації і всі проблемні питання разом знімали. З таким інвестором хочеться працювати. Тут 250 осіб працюють, воно соціально відповідальне, – коментує роботу підприємства голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко.

Натомість як інформують в обласній статистиці, у порівнянні з 2017 роком експорт Черкащини виріс на 35%. У січні-лютому 2018 року область експортувала готових харчових продуктів на суму 15881,8 млн грн.

Від Author 2

Коментарі закриті.