Фахівці Лисянського районного центру зайнятості активно працюють у напрямку профорієнтації школярів, проводячи різноманітні заходи,  безпосередньо в навчальних закладах Лисянщини. Зокрема, в кінці квітня – на початку травня було проведено ряд заходів для учнівської молоді з метою сприяння їх професійному самовизначенню.

Так, у рамках Акції «Випускник – 2018»  та  Програми державної служби зайнятості щодо професійної  орієнтації на 2017-2020 роки відбувся профорієнтаційний урок «Професії майбутнього» для 34 учнів 10-х класів Лисянського навчально-виховного комплексу «загальноосвітньої школи № 1 гімназія». У ході уроку між учнями виникла дискусія щодо питання: «Чи можуть роботи повністю замінити людську працю?». Діти дійшли висновку, що більшість праці, яка пов’язана з фізичною силою та обчислювальними функціями  замінять роботи, але творчі професії та медицина, поки що залишаться за людьми.

Також, днями, в Лисянській загальноосвітній школі № 2 відбулася профорієнтаційна гра «Моя професія лікар» для 25 учнів 9 класу. Під час гри учні дізналися чим відрізняється медичний коледж від медичного закладу вищої освіти і яких саме  фахівців вони готують. Учні розповідали про спеціальності  лікарів і описували особливості їх роботи. Також старшокласники отримали чудову нагоду потримати в руках деякі медичні інструменти і навіть навчилися користуватися ендоскопом і тонометром для вимірювання артеріального тиску.

Профорієнтаційний захід «Брейн ринг професій» було організовано Лисянським районним центром зайнятості спільно з відділом освіти районної державної адміністрації у місті Звенигородка. У заході також взяли участь 247 осіб, серед яких 9 педагогів, 7 учнів професійно-технічних закладів освіти та 229 учнів загальноосвітніх шкіл Звенигородського, Катеринопільського та Лисянського районів.

Лисянський район представляли учні 11 класу Лисянської загальноосвітньої школи № 2. У ході гри учасники повинні були за описом відгадати професію, або дізнатися, який інструмент лежить в «чорному ящику» і в якій професії використовується. У ході активного змагання Лисянська команда школярів посіла почесне  друге місце. Переможцями визнано  Звенигородську команду, а 3 місце посіли учні з Катеринополя. Окрім того, всі команди отримали заохочувальні призи від Черкаського обласного центру зайнятості.

Під час заходу діти здобули нові знання про професії, на майстер класах побачили високий рівень знань студентів і оцінили свої професійні нахили.

З метою виявлення професійних здібностей, умінь та навичок старшокласників, під час профорієнтаційного уроку «Як правильно обрати свою професію», фахівцем Лисянського районного центру зайнятості було проведено диференційно-діагностичне опитування за методикою Клімова для учнів 9 та 11 класів Бужанської загальноосвітньої школи.

Старшокласникам таке опитування допоможе зорієнтуватися в майбутньому виборі професійної діяльності, але щоб остаточно впевнитися у виборі професії,  випускникам запропонували пройти тестування безпосередньо в Лисянському районному центрі зайнятості за допомогою програми «АРМ Профконсультант».

«Головне завдання профорієнтаційної роботи – професійна просвіта, допомога учнівській молоді в оцінці своїх здібностей до різних видів трудової діяльності в сфері суспільного виробництва, надання конкретних рекомендацій про вибір професії й можливих шляхів оволодіння нею. Саме профорієнтаційні заходи стимулюють школярів свідомо підійти до вибору майбутнього фаху», – впевнений директор Лисянського центру зайнятості Володимир Висотенко.

Від Author 2

Коментарі закриті.